Cum “omori” o țară, deși deține cea mai mare rezervă de petrol a lumii. Economia s-a contractat cu aproape 50% în 5 ani, iar inflația a depășit 130.000%
Bolivari venezueleni
Inflaţia a fost de 130.060% în 2018 în Venezuela, unde economia s-a contractat cu 47,6% între 2013 şi 2018, potrivit datelor comunicate marţi de Banca centrală a ţării, primele pe care le dezvăluie după trei ani.
Potrivit Băncii centrale, inflaţia a fost de 274,4% în 2016, 862,6% în 2017 şi de 130.060,2% în 2018, valori departe de estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI) care a evaluat acest indice la 1.370.000% pentru anul trecut.
Țara din America Latină stă pe cea mai mare reverva mondială de petrol, ceea ce, în mod normal, ar reprezenta incontestabil o sursă de bani. În prezent, însă, Guvernul nu mai are bani, prețurile expodează de la o zi la altă și nimeni nu știe cât de rău vor evolua lucrurile în continuare.
În anii ’90, Venezuela era o putere pe continent, însă de-a lungul anilor, inegalitatea a început să se accentueze. A apărut o clasă mică și foarte bogată, care controla tot, în timp ce restul populației devenea din ce în ce mai saracă.
Țara s-a întors către socialism în 1999, când l-a ales pe Hugo Chavez președinte. Un dictator provocator care a tăiat relațiile cu Statele Unite și le-a dezvoltat pe cele cu Rusia și China, de la care a împrumutat miliarde de dolari. Chavez a condus țară până la moartea sa, în 2013, și încă este văzut că un erou de către populația săracă a țării.
Dar guvernul său nu a făcut altceva decât să cheltuiască în neștire bani pe programe de bunăstare și a fixat prețurile pentru orice. A naționalizat fermele de legume, apoi le-a abandonat, astfel încât țara a devenit dependență de banii proveniți din vânzările de petrol pe care le făcea peste granițe.
Inainte să moară de cancer, Chavez l-a ales pe Nicolas Maduro să-i succeadă la conducerea țării. Iar Maduro a continuat regimul strict instituit de Chavez. Administrația sa a renunțat și să mai publice date statistice cu indicii macroeconomici, inclusiv creșterea economică și inflație. A luat mită miliarde de dolari de la dezvoltatori imobiliari ca să aprobe diferite proiecte imobiliare mamut și a făcut datorii care sunt imposibil de achitat.
Pe acelasi subiect: