Pe malul lacului, e forfota mare. Zona este impanzita cu barci de pescuit. Pescarii se bat pentru un petic de pamant, unde isi transporta captura prinsa de dimineata: biban si somn.

„Sunt fortata sa platesc pentru hrana cu sex”

Sub soarele arzator, pescarii incep targuielile cu cei care se arata interesati sa le cumpere marfa. Majoritate femeilor spera sa faca un mic profit, cumparand de aici si vanzand apoi pestele catre magazinele locale, relateaza CNN.

Insa genul acesta de tranzactii financiare sunt foarte rare in aceasta parte saraca din Kenya, noteaza jurnalistii americani. Si asta pentru ca principala moneda de schimb este sexul, nu banii. Femeile isi vand corpul in speranta ca vor genera profit, mai tarziu. Practica este cunoscuta sub denumirea de „jaboya”, in traducere insemnand „sex pentru peste”.

Lucy Odhiambo (35 de ani) este vaduva si mama a cinci copii. Ca sa poata sa-si intretina familia este nevoita sa se prostitueze. „Sunt fortata sa platesc pentru hrana prin sex, pentru ca nu am alte mijloace”, spune aceasta. „De regula, am contacte cu unul sau doi pescari pe saptamana. As putea sa ma imbolnavesc din cauza asta, dar nu am de ales: trebuie sa-mi trimit copiii la scoala. Jaboya este o practica a diavolului aici, dar se practica”, explica Lucy.

Rata imbolnavirii cu HIV in aceasta zona ajunge la 15%, dublu fata de media la nivel national, din cauza jaboya.

Agnes Auma, o alta localnica, care intre timp a reusit sa-si cumpere propria barca si sa ajunga sa faca negot cu peste, povesteste despre aceeasi practica veche. "Vedeam cum ma distrugeam in fiecare zi, vanzandu-mi corpul pentru peste, si n-am mai putut sa continui”, marturiseste ea.

Alaturi de un ONG din zona a pus bazele unui proiect care sprijina femeile sa abandoneze practica locala si sa incerce sa munceasca pentru a se intretine. Pana acum a schimbat vietile a 19 femei din Kenya, care s-au inrolat in program, potrivit CNN.

La ora actuala, Agnes traieste din comert. Angajeaza cativa pescari care ii folosesc barca pentru a prinde marfa. Se ocupa apoi de vanzarea pestelui. Banii obtinuti ii ajung sa-si plateasca angajatii si sa repare eventualele stricaciuni ale barcii. Restul ii pastreaza.

La polul opus se afla insa prea multe femei din Kenya, dispuse sa plateasca pentru hrana cu propriul corp.

Felix Ochieng (26 de ani) este casatorit, dar recunoaste ca intretine relatii sexuale cu trei femei pe saptamana. Si spune ca toate aleg aceasta modalitate de plata din nevoie. "Am dobandit acest obicei de la tatal meu, care facea la fel. Da, mi-e rusine de ceea ce fac, dar tentatiile sunt mari”, sustine barbatul.

Potrivit acestuia, femeile platesc o parte din marfa cu cash, in jur de 6 dolari americani, iar restul prin sex.