Atacul terorist din Nairobi. Cel putin 68 de morti si 175 de raniti, printre ei si nepotul presedintelui kenyan |
||
UPDATE: Fortele de securitate kenyene au efectuat un nou asalt, luni dimineata, impotriva islamistilor inarmati baricadati in centrul comercial Westgate, la Nairobi, a declarat o sursa apropiata acestor forte, relateaza AFP.
Cei mai multi dintre ostaticii luati de un comando islamist in centrul comercial Westgate la Nairobi au fost salvati, a anuntat duminica seara armata kenyana, precizand ca fortele de securitate au reluat controlul asupra celei mai mari parti a cladirii, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Un jurnalist AFP prezent la fata locului a auzit tiruri intense, de aproximativ 15 minute.
Un fotograf AFP, prezent de asemenea la fata locului, a declarat ca, dupa zgomot, parea ca "tirurile vin de undeva din jurul centrului comercial sau proveneau de la un post de observatie din acest centru comercial".
Armata kenyana a afirmat, in noaptea de duminica spre luni, ca i-a izolat pe agresori, care detin in continuare un numar nedeterminat de ostatici.
Cel putin 68 de persoane au fost ucise incepand de sambata in atacul de la centrul comercial, revendicat de catre insurgenti islamisti somalezi shebab. Acestia afirma ca actioneaza ca represalii fata de o interventie militara kenyana in Somalia.
Presedintele kenyan Uhuru Kenyatta a anuntat, duminica dupa-amiaza, ca nepotul sau si logodnica acestuia figureaza printre cele 59 de persoane ucise in timpul atacului, inca in desfasurare, de la un centru comercial din Nairobi, relateaza AFP. "Vom pedepsi rapid si foarte dureros organizatorii" acestui atac, revendicat de islamistii somalezi Shebab, a declarat Kenyatta, emotionat, in cadrul unui discurs. "Vor trebui sa plateasca pentru actele lor nedemne si barbare", a adaugat el.
Printre persoanele ucise se numara doi francezi si doi canadieni, precum si poetul si omul de stat ghanez Kofi Awoonor.
"Sunt socat sa aflu despre moartea lui Kofi Awoonor in atacul terorist de la centrul comercial din Nairobi. Ce lovitura trista a destinului", a declarat presedintele Ghanei John Dramani Mahama, intr-un comunicat.
Confruntarea intre fortele de securitate si islamisti continua duminica la pranz, acestia din urma detinand un numar nedeterminat de ostatici. Numarul islamistilor ar fi cuprins intre zece si 15, potrivit ministrului kenyan.
Acesta este atentatul cel mai sangeros din Nairobi de la atacul sinucigas al Al-Qaida, in august 1998, asupra ambasadei americane, soldat cu peste 200 de morti.
Carnagiul de la Westgate a fost revendicat in cursul serii de islamistii somalezi Shebab, care au legaturi cu Al-Qaida si care l-au prezentat drept o operatiune de represalii fata de interventia trupelor kenyene in Somalia.
Atacatorii islamisti au patruns sambata in jurul pranzului in Westgate Mall, care era plin de persoane, semanand moarte si haos printre familiile iesite la cumparaturi si clientii cafenelor din aceasta cladire de patru etaje.
Acest centru comercial deschis in 2007 si detinut partial de israelieni, numara restaurante, cafenele, banci, un supermarket si un cinematograf multiplex care atrag mii de persoane zilnic.
Intr-o capitala cunoscuta ca un "hub" al Africii de Est, unde locuiesc numerosi expati raspanditi in toata regiunea, locul era citat frecvent de firmele de securitate drept o posibila tinta pentru gruparile ce au legaturi cu Al-Qaida, cum sunt insurgentii Shebab.
Pe contul lor de Twitter si apoi printr-un comunicat, islamistii Shebab au justificat atacul ca represalii fata de interventia armatei kenyene care dureaza deja de doi ani in sudul Somaliei impotriva gruparii islamiste, amintind ca au "avertizat Kenya in numeroase randuri".
23 septembrie 2013 07:40 |