Eurostat este asteptat sa afiseze miercuri o prognoza favorabila pentru PIB-ul regiunii euro, cu o crestere de 0,2% fata de trimestrul precedent, dupa ce a inregistrat scaderi consecutive pentru ultimele sase trimestre.

Ministerul economiei estimeaza o crestere de aproximativ 0,75%, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.  Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o rata de crestere de 0,6%.

Aceasta ar insemna sfarsitul recesiunii in care zona euro a intrat la sfarsitul anului 2011, confirmand asteptarile presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a declarat recent ca se asteapta la o tranzitie treptata catre revenirea economiei in a doua parte a acestui an. 

"Nu ne intelegeti gresit, nu vorbim despre o refacere la foc automat a zonei euro. Dar avem motive sa speram si chiar sa ne asteptam sa nu mai vedem cresteri trimestriale negative in zona euro, incepand din al doilea trimestru", spune Evelyn Hermann, economist la BNP Paribas.

Analistii estimeaza ca economia zonei euro a crescut cu 0,2% in trimestrul al doilea. 

Cresterea economica a Germaniei a fost sprijinita in trimestrul al doilea de consumul privat si productia industriala, a anuntat saptamana trecuta ministerul Economiei. 

Increderea din mediul de afaceri german s-a imbunatatit in iulie pentru cea de-a treia luna consecutiv, iar comenzile noi din industrie, productia industriala si exporturile au urcat in iunie.  Cu toate acestea, banca centrala a Germaniei anticipeaza ca economia va incetini in trimestrul al treilea. 

Bundesbank si-a modificat in iunie proiectia privind cresterea economica pentru acest an de la 0,4% la 0,3%, si pentru 2014 de la 1,9% la 1,5%.  BCE anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta in acest an cu 0,6%, urmand sa creasca in 2014 cu 1,1%.

Germania, cea mai mare putere a Europei, ramane cu triplu A si perspectiva stabila

Fitch a confirmat ratingul triplu A al Germaniei, cu perspectiva stabila, datorita depasirii unora dintre obiectivele fiscale, cu un excedent bugetar structural obtinut in 2012, pentru prima oara dupa unificare, transmite MarketWatch.

Agentia de evaluare financiara considera ca raportul dintre datorii si PIB a atins nivelul maxim, iar economia "are toate ingredientele" pentru o tendinta descendenta a datoriei publice.  

Ponderea de 81,9% a datoriei in PIB, la nivelul anului 2012, este ridicata, avand in vedere o medie de 49% la nivelul tarilor cu rating triplu A, totusi corespunde acestei categorii.  

Fitch estimeaza ca riscurile legate de zona euro au scazut, iar o posibila nevoie de sprijin guvernamental suplimentar pentru bancile germane reprezinta un pericol nesemnificativ.  

In Germania vor avea loc alegeri generale in luna septembrie, dar Fitch apreciaza ca politica germana va ramane in mare neschimbata, la nivel intern si european.