Mişcarea va permite ţării să se alăture mecanismului ERM II în 2020, a declarat Vujcic, la o conferinţă desfăşurată la Zagreb.

Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

"În orice caz, va fi un raport de la Comisia Europeană, apoi vom continua discuţiile cu partenerii noştri - Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Eurogrupul (miniştrii de Finanţe din zona euro) - şi după aceea vom decide data exactă la care vom trimite scrisoarea", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Croaţiei.

Întrebat dacă Croaţia se aşteaptă să se alăture ERM II până în 2020, Vujcic a confirmat că aceasta este perioada de timp vizată, dar a adăugat că preferă să nu facă speculaţii.

Conform datelor Bloomberg, printre ţările din UE care speră să se alăture mecanismului ERM II sunt: Bulgaria (2019), Croaţia (2020) şi România (2024). Croația a intrat în UE în 2013.