Tara care a fost pe punctul de a rupe zona euro preia presedintia UE. Provocarile Greciei in 2014: iesirea din recesiune si extremismul in crestere
Grecia preia, astazi, presedintia semestriala a UE, o provocare in plina epurare economica si pe fondul alegerilor europene din mai, care risca sa serveasca drept defulare in toata Uniunea Europeana, dupa sase ani de criza, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
"Nu cred ca aceasta presedintie poate fi la fel de calma ca celalalte", a apreciat Zsolt Darvas, economist la institutul Bruegel, la Bruxelles. "Va fi foarte dificil pentru Grecia, din cauza propriilor probleme (...) si a presiunii exercitate asupra calendarului de alegerile pentru Parlamentul European", anticipeaza el.
Euroscepticii din toate taberele, impulsionati de problemele sociale provocate de criza, ar urma sa inregistreze progrese la alegerile prevazute pentru 22 si 25 mai in UE. Astfel, un sondaj IFOP plasa, in octombrie, FN pe primul loc in intentiile de vot in Franta.
In Grecia, Syriza, partidul stangii radicale care vrea sa obtina din partea creditorilor tarii (BCE, UE si FMI) o "reducere semnificativa" a datoriei tarii - cu riscul de a speria pietele -, se afla pe primul loc, inaintea Noii Democratii, formatiunea premierului Antonis Samaras.
Partidul de extrema dreapta Zori Aurii se afla pe locul trei, in pofida punerii sub acuzare a sase dinte cei 18 deputati ai sai (dintre care trei sunt incarcerati, inclusiv fondatorul partidului, Nikos Michaloliakos), dupa asasinarea de catre militanti ai formatiunii a unui muzician antifascist in septembrie.
In acest context tensionat de planul de asanare a finantelor publice impus de troica (BCE-UE-FMI), grecii vor merge la urne si pentru alegerile municipale, la 18 si 25 mai.
Samaras, aflat la conducerea unei coalitii care navigheaza in ape tulburi cu doar 153 de deputati din totalul de 300, ar putea sa ingreuneze acest program, cu alegeri generale anticipate in toamna, chiar din luna mai.
Pentru aceste scrutinuri nationale, el va beneficia fara indoiala de un efect pozitiv daca troica, avand in vedere progresele realizate, va decide in aprilie sa nu mai impuna un nou memorandum dureros Greciei.
In ceea ce priveste presedintia UE, el se arata optimist: "Va fi o presedintie a sperantei, speranta pentru o Europa mai aprofundata si mai buna", a asigurat el.
Ministrul grec al Afacerilor Europene, Dimitris Kourkoulas, a avertizat ca presedintia "se va focaliza pe problemele cele mai presante ale cetatenilor europeni": imigratie, munca, aplicarea uniunii bancare si politica maritima.
O presedintie reusita va permite sa se arate ca "Europa aduce un raspuns concret asteptarilor populatiei", rezuma un diplomat european.
Aceasta inseamna, traduce Nikos Konstandaras, unul dintre oficialii cotidianului liberal Kathimerini, ca Grecia va fi sustinuta de ceilalti membri in acest exercitiu: "Toata Europa intelege ca trebuie sa arati cum poate fi impiedicat progresul populismului".
La inceputul lui decembrie, ministrul francez al Afacerilor Europene, Thierry Repentin, a mers la Atena pentru a transmite un mesaj in acest sens: "Franta se va angaja clar alaturi de Grecia pentru reusita acestei presedintii, pentru imaginea sa si pentru Europa".
Grecia, care detine pentru a cincea oara presedintia UE de la aderarea sa in 1981, are in vedere organizarea a 14 reuniuni la nivel ministerial si altele 120. Dar nu se pune problema de a arunca bani pe fereastra. Presedintia va fi "austera", a transat Kourkoulas, care spera sa economiseasca o parte din suma de 50 de milioane de euro prevazuta in acest scop.
Astfel, reuniunile nu vor avea loc pe insule, ci la Atena. Un constructor de automobile va furniza gratuit masini si nu vor fi "nici cravate, nici esarfe" oferite delegatiilor si cu atat mai putin "agende si pixuri", a avertizat Kourkoulas.
Grecia ii succeda Lituaniei la presedintia UE si va fi urmata de Italia, in iulie. Presedintia va incepe concret pe 8 ianuarie, odata cu reuniunea, la Atena, a celor 28 de comisari europeni.
Apoi Samaras va merge la Strasbourg la 16 ianuarie pentru a prezenta prioritatile presedintiei elene Parlamentului European.
Pe acelasi subiect: