Grecia inregistreaza deflatie record, cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani. Preturile au scazut cu 3%
Grecia. Sursa foto: Mediafax
Scaderea anuala a preturilor de consum din Grecia s-a accelerat de la 1,9% in octombrie la 2,9% in noiembrie, cea mai puternica rata de deflatie inregistrata in statul elen de la introducerea de catre statistica a raportarilor lunare, in anii '60.
Analistii consultati de Reuters anticipau ca biroul de statistica de la Atena va anunta o rata a deflatiei de 1,7%. Recesiunea dura, reducerile de salarii si capacitatea neutilizata substantiala la nivelul economiei au determinat declinul preturilor.
Unii retaileri eleni au scazut preturile drastic, ca urmare a declinului cererii de consum. Astfel, preturile la imbracaminte si textile au scazut cu peste 11%, potrivit datelor agentiei nationale de statistica, scrie cotidianul The Guardian.
O economie greu incercata in ultimii ani
Grecia a fost nevoita sa reduca, conform programului de austeritate convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, salariile si pensiile pentru a creste competitivitatea, astfel ca deflatia nu este o surpriza, noteaza publicatia britanica. Ar putea fi considerata chiar un semnal ca planul creditorilor internationali ai Greciei are efectul vizat.
In zona euro, inflatia anuala s-a accelerat de la 0,7% in octombrie la 0,9% in noiembrie.
Grecia se afla in al saselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale si masurilor dure de austeritate impuse de creditorii interntionali - statele zonei euro si FMI - in schimbul a doua pachete de imprumuturi. Statul elen a fost nevoit sa apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea in colaps, dupa ce a pierdut accesul pe piata financiara internationala din cauza indatorarii foarte ridicate.
Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere anul urmator, insa Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si agentia de rating Moody's au avertizat ca recesiunea va continua si anul urmator, insa cu o contractie a PIB mai redusa.
Pe acelasi subiect: