Sute de bancheri ai JPMorgan vor fi transferati din Londra la Dublin, Frankfurt si Luxemburg, dupa Brexit
Canary Wharf, Londra, Brexit
JPMorgan intentioneaza sa transfere sute de bancheri din Londra la birourile din Dublin, Frankfurt si Luxemburg, in cadrul pregatirilor pentru pierderea de catre Marea Britanie a accesului pe piata unica europeana, dupa Brexit, transmite Bloomberg.
”Ne vom folosi de cele trei banci pe care le avem in Europa ca ancore pentru operatiunile noastre. Vom muta sute de oameni, in viitorul apropiat, pentru a fi pregatiti din prima zi, cand negocierile se vor incheia”, a declarat directorul pentru activitatile de investment banking, Daniel Pinto, scrie News.ro.
Bancile cu activitati internationale se pregatesc sa transfere unele dintre operatiunile din Londra in birouri noi sau deja existente din UE, dupa ce premierul britanic Theresa May a declansat mecanismul oficial de retragere din UE.
Inainte de referendumul din iunie 2016, direcgtorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a spus angajatilor din Marea Britanie ca pana la 4.000 dintre ei ar putea fi transferati in eventualitatea unui Brexit. In ianuarie, Dimon a spus ca numarul acestora ar putea fi mai mare sau mai mic, in functie de cum vor decurge negocierile.
Negociatorul sef al UE, Michel Barnier, a declarat miercuri ca nu vor avea loc negocieri imediate pentru aranjamente de tranzitie destinate retragerii Marii Britanii, asa cum au solicitat insistent companiile financiare din Londra.
Barnier a spus la Bruxelles ca discutiile referitoare la relatiile comerciale dintre cele doua parti nu vor incepe probabil inainte de sfarsitul anului.
Deutsche Bank a anuntat la randul ei, saptamana trecuta, ca ar putea transfera 4.000 de angajati din Londra, Barclays va activa planul de protectie in sase luni, iar Goldman Sachs va incepe probabil mutarea unor angajati anul viitor.
Destinatiile preferate de banci sunt Frankfurt si Dublin. Luxemburgul este atractiv pentru companiile de asigurari si managerii de active.
Standard Chartered si Barclays analizeaza sa isi stabileasca bazele europene in capitala Irlandei, iar Goldman Sachs si Morgan Stanley se gandesc la Frankfurt.
Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de munca in sectorul bancar si alte 20.000 in sectorul serviciilor financiare, potrivit estimarilor institutului de cercetari Bruegel. Alte estimari variaza intre 4.000 si 232.000.
Pe acelasi subiect: