Lloyds a decis sa transforme filiala pe care o are la Berlin intr-un hub european, pentru a-si mentine prezenta in UE si pentru a-si continua operatiunile in spatiul comunitar, a aratat sursele citate.

BBC noteaza ca si alte institutii financiare britanice au in plan sa-si protejeze cu orice pret operatiunile din UE, dupa Brexit.

In conditiile in care cel mai probabil Marea Britanie va parasi piata unica, grupurile financiare de la Londra vor sa se asigure vor avea in continuarea clienti din tarile comunitare.

Lloyds este singura institutie financiara britanica majora care nu are o subsidiara intr-o alta tara UE. Grupul financiar a luat in considerare si Frankfurt si Amsterdam, dar a optat in final pentru Berlin, unde are deja un birou cu 300 de angajati, pe care vrea sa il extinda in contextul Brexitului.

Potrivit The Sunday Telegraph, Lloyds va cere o licenta bancara germana in umatoarele luni, informatie pe care compania a refuzat sa o comenteze pana in prezent.

HSBC a anuntat deja ca se gandseste sa mute pana la 1.000 de angajati din Londra in birourile sale din Paris, in timp ce grupul de asigurari Lloyds of London a anuntat recent ca vrea sa-si deschida birou la Bruxelles.

De ce isi deschid bancile birouri in UE?

De multi ani, companiile britanice care ofera servicii financiare au putut opera si in alte tari europene, in baza asa-numitor “drepturi de trecere”. Potrivit acestora, o companie care are autorizatie de functionare eliberata de o tara membra a Spatiului Economic European (denumit si piata unica, din care fac parte tarile membre UE, Islanda, Liechtenstein si Norvegia) poate opera in oricare alta tara care face parte din piata unica europeana.

Odata cu iesirea din Marea Britanie, Guvernul de la Londra a anuntat ca va parasi si piata unica, ceea ce va limita libertatea de functionare a companiilor britanice din celelalte tari membre UE. In consecinta, cele mai multe dintre ele se gandesc sa-si deschida birouri in Uniunea Europeana si sa obtina o autorizatie de functionare dintr-o tara UE.

Cate joburi vor disparea din Londra?

Odata cu concentrarea operatiunilor intr-unul dintre orasele Uniunii Europene, operatiunile din Londra se vor diminua si, in consecinta, gigantii financiari vor desfiinta locuri de munca.

Analistii estimeaza ca pana la 100.000 de locuri de munca din domeniul financiar ar putea disparea din Londra, dupa Brexit.

Autoritatile din orase precum Paris, Frankfurt, Luxembourg si Amsterdam au declarat ca bancile si companiile de servicii financiare din Londra sunt mai mult decat binevenite sa-si deschida birouri locale si sa creeze locuri de munca.

Frankfurt, noul centru financiar al UE, dupa Brexit

Frankfurt ar putea deveni centrul financiar al UE, dupa Brexit . Acolo se afla deja sediul Bancii Centrale Europene si mai multe institutii majore de supraveghere, inclusiv Autoritatea Europeana a Asigurarilor.

BCE nu este singurul magnet. Exista un numar mare de profesionisti, o infrastructura buna, proprietati imobiliare disponibile la preturi competitive si faptul ca Frankfurtul este in Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Frankfurtul este prezent deja pe scena internationala datorita densitatii mari de institutii financiare. Pana la sfarsitul lui 2015, aproape 200 de banci, dintre care 80% nu sunt germane, aveau birouri la Frankfurt. Industria bancara are 62.500 de angajati in orasul din vestul Germaniei.