Vicepresedintele BCE da asigurari ca Atena va evita Grexitul. “Sunt absolut convins ca cel mai prost scenariu va fi evitat”
Oficialii Bancii Centrale Europene sunt increzatori ca Grecia va ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru deblocarea finantarii externe si va evita iesirea din zona euro, a declarat vicepresedintele institutiei, Vitor Constancio, adaugand ca banca este suficient de bine protejata de eventualele pierderi financiare aparute in situatia improbabila in care Grecia va iesi din zona euro.
'Sunt absolut convins ca cel mai prost scenariu va fi evitat', a declarat Vitor Constancio, intr-un interviu publicat luni in cotidianul olandez 'Het Financieele Dagblad', scrie Agerpres.
'Toata lumea este de acord ca gradul de stres si de vulnerabilitate din zona euro s-a schimbat complet. Nu exista niciun semn de extindere', a adaugat Constancio, sugerand ca programul de achizitii de obligatiuni demarat de BCE a calmat ingrijorarile investitorilor cu privire la posibilitatea ca problemele Greciei sa se extinda si la alte economii din zona euro.
Vitor Constancio a mai spus ca BCE este suficient de bine protejata de eventualele pierderi financiare aparute in situatia improbabila in care Grecia va iesi din zona euro.
'Eurosistemul (BCE si bancile nationale din statele membre ale zonei euro) a acordat imprumuturi de aproximativ 110 miliarde de euro catre bancile grecesti. Insa riscurile pentru aproximativ 70 de miliarde de euro in aceste credite a fost transferat catre Banca centrala a Greciei. Pentru restul creditelor, riscurile le impartim, dar trebuie mentionat ca au fost furnizate garantii. Vorbim despre obligatiuni care nu au legatura cu statul grec, ceea ce ar trebui sa ofere suficienta protectie', a precizat el.
Surse europene: Discutiile dintre Grecia si creditorii externi sunt “incurajatoare”, dupa inlaturarea lui Varoufakis de la conducerea echipei de negociatori
Inlaturarea ministrului elen de Finante, Yanis Varoufakis, din fruntea echipei de negociatori care incearca deblocarea finantarii externe pentru Grecia a fost de bun augur, surse europene sustinand ca discutiile sunt “incurajatoare” si ca vor continua si in aceasta saptamana.
Negocierile, incepute joi, in cadrul Grupului de la Bruxelles care reuneste reprezentanti ai creditorilor si ai guvernului grec vor continua luni si 'probabil pana miercuri', au precizat doua surse europene.
"Este un semnal bun", discutiile "sunt constructive, as spune chiar incurajatoare", a indicat una dintre surse, citata de France Presse si preluata de Rompres."Vedem o convergenta in privinta unor chestiuni. Asupra altora mai este inca nevoie de progrese", a adaugat aceeasi sursa.
"Discutiile derulate cu echipa elena (de negociatori) remaniata au imbunatatit cu siguranta procesul, existand un calendar clar, mai multi experti si detalii", a precizat sursa.
In urma unei runde de discutii tensionate, care a avut loc la Riga, la finele lunii aprilie, reprezentantii zonei euro si-au manifestat nemultumirile legate de ministrul elen de Finante, pe care l-au invinovatit ca “pierde timpul” si nu vine cu reforme viabile pentru deblocarea finantarii externe de care Grecia are nevoie pentru a nu intra in incapacitate de plata.
In aceste conditii, Yanis Varoufakis a fost inlocuit de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, dupa trei luni de discutii fara, anunta Bloomberg. Coordonarea discutiilor cu creditorii internationali a fost incredintata secretarului de stat in Ministerul de Finante Euclid Tsakalotos..
Reuniunea Eurogroup care a avut loc, in urma cu o saptamana, la Riga, a fost marcata de discutii aprinse, in care ministrii de Finante l-au acuzat pe Varoufakis ca pierde timpul, ca este un jucator si un amator.
Cu toate acestea, profesorul universitar Varoufakis, in varsta de 54 de ani, transformat in politician in guvernul condus de premierul Alexis Tsipras, continua sa fie popular in Grecia.
Statul elen mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010 cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate.
Ministrii de Finante din zona euro au avertizat dur Grecia ca nu va primi ajutor financiar pana nu va prezenta un plan complet de reforme economice, in conditiile in care tara se in dreapta spre incapacitate de plata.
Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat dupa discutii dificile cu ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, ca Grecia nu va primi bani in schimbul unor reforme partiale, asa cum au solicitat oficialii de la Atena.
Dijsselbloem a mai spus ca fondurile pe care Grecia mai are dreptul sa le primeasca prin actualul program de sustinere nu vor mai fi valabile dupa luna iunie, iar creditorii Greciei nu vor discuta despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor pana cand nu va fi incheiat un acord complet.
Un sondaj de opinie in randul cetatenilor greci publicat duminica arata ca sapte greci din zece sustin incheierea unui acord cu creditorii externi in privinta datoriilor tarii.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#Grexit 2015
Pe acelasi subiect: