Supraproductia a coborat pretul petrolului Brent sub 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel dupa 2010. Stocurile de titei ale SUA si ale Arabiei Saudite ingroapa Rusia si producatorii mai mici
Platforma petroliera. Foto: AFP/Mediafax
Pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut joi sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins in ultimii patru ani, din cauza semnelor ca OPEC nu vrea sa reduca productia pentru a restrange oferta in exces, transmite Bloomberg.
"Arabia Saudita este dedicata stabilitatii pietei, iar speculatiile referitoare la un razboi al preturilor in cadrul OPEC nu au baza reala", a declarat miercuri ministrul Petrolului din aceasta tara, Ali Al-Naimi.
Cotatia contractelor pentru petrolului Brent cu livrare in decembrie, care expira joi, a coborat cu 1,67 dolari, la 78,71 dolari pe baril. In cazul petrolului Brent cu livrare in ianuarie pretul a scazut cu 1,37 dolari, la 79,75 dolari pe baril.
La New York, pretul petrolului WTI cu livrare in decembrie este in declin cu 1 dolar, la 76,18 dolari pe baril. Volumul tuturor contractelor futures pentru petrol este cu circa 66% peste media ultimelor 100 de zile. Preturile petrolului au scazut cu 23% in acest an.
Potrivit estimarilor analistilor, stocurile de petrol din Statele Unite, cel mai mare consumator de titei din lume, au crescut saptamana trecuta pentru a sasea oara consecutiv.
Cotatiile petrolului sunt in declin in conditiile in care unii membri importanti ai OPEC rezista apelurilor de reducere a productiei. In schimb, acestia au micsorat preturile exporturilor de titei pe piata americana, unde productia se afla la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.
Rusia si-a fundamentat bugetul pentru 2015-2017 pe un pret al petrolului de 100 de dolari/baril, in timp ce banca centrala face calcule la un pret al barilului de 95 de dolari. In aceste conditii, ministrul de Finante Anton Siluanov a atentionat guvernul ca este nevoie de taieri de cheltuieli de 10%, pentru ca bugetul sa faca fata pierderilor provenite din scaderea pretului la petrol. Vanzarile de gaze si petrol reprezinta jumatate din totalul veniturilor la bugetul Rusiei.
Venezuela, Libia si Ecuador au cerut masuri pentru prevenirea continuarii declinului preturilor titeiului. Reprezentantii OPEC urmeaza sa se intalneasca in aceasta luna la Viena.
Productia de petrol a Arabiei Saudite a scazut in octombrie cu 69.900 de barili pe zi, la 9,603 milioane de barili pe zi, cel mai redus nivel din ultimele sapte luni. Membrii OPEC au livrat luna trecuta 30,253 milioane de barili pe petrol pe zi, peste tinta organizatiei, de 30 de milioane de barili.
Pe acelasi subiect: