Pretul gazelor pe piata londoneza, cu livrare in primul trimestru din 2015, a scazut cu 13% de la jumatatea lunii iunie, mai putin de jumatate fata de un declin de 29% inregistrat de cotatia petrolului Brent in aceeasi perioada.

Cu toate ca petrolul Brent este folosit ca referinta pentru stabilirea pretului a circa jumatate din gazele destinate Europei, conflictul dintre Rusia si Ucraina si cererea din piata au un impact mai mare asupra pretului decat declinul cotatiei titeiului.

Ucraina a incheiat cu Rusia un acord intermediat de UE pentru plata unei datorii de 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, pentru deblocarea livrarilor de gaze, dar exista inca riscul intreruperii acestora, daca autoritatile nu vor reusi sa isi respecte angajamentul, potrivit Societe Generale.

Gazprom a primit miercuri o prima transa din aceasta datorie.

Uniunea Europeana primeste 15% din gazele rusesti prin intermediul Ucrainei si a dorit sa evite repetarea situatiilor din 2006 si 2009, cand aprovizionarea a fost intrerupta in timpul iernii.

"In prezent, preturile gazelor din Europa depind de criza ruso-ucraineana, astfel incat consider ca impactul cotatiei petrolului este limitat. Preturile gazelor au scazut, dar nu in aceeasi masura cu cele ale petrolului", a declarat Edouard Neviaski, director general la GDF Suez Trading, divizie a celui mai mare grup de utilitati din Franta.

Pretul gazelor cu livrare in primul trimestru a scazut la Londra, cea mai mare piata din Europa, cu 0,5%, la 5,5 lire (8,77 dolari) pentru 1 milion de unitati termale britanice (BTU).

Cotatia petrolului Brent a scazut miercuri cu pana la 1,4%, la 81,63 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa 21 octombrie 2010.

Rusia a sistat livrarile de gaze destinate Ucrainei pe 16 iunie, din cauza unor datorii de 5,3 miliarde de dolari. Oprirea livrarilor a avut loc pe fondul anexarii Crimeei de catre Rusia si a conflictului dintre armata ucraineana si rusofonii din estul Ucrainei.

Pretul petrolului a inceput sa scada in iunie, ca urmare a productiei mari din Statele Unite si a reducerii cererii in Europa si China.

Ucraina va cumpara gaze de la Gazprom doar la nevoie. Europa va ramane principalul furnizor

Ucraina va cumpara gaze de la grupul rus Gazprom doar daca va avea nevoie, companiile europene urmand sa fie principalii furnizori pe parcursul iernii, a anuntat miercuri compania ucraineana de stat Naftogaz, citata de RIA Novosti.

"Conditiile acordului cu Rusia ne permit sa cumparam gaze rusesti pentru echilibrarea sistemului in timpul varfului de consum. De exemplu, daca vedem ca necesarul de gaze este mai mare decat celelalte resurse ale noastre, respectiv productia proprie, importurile din UE, rezervele din depozitele subterane, atunci ne vom folosi de dreptul de a cumpara gaze de la Gazprom", a afirmat directorul general al Naftogaz, Andri Kobolev.

Companiile europene vor ramane principalii furnizori de gaze ai Ucrainei, a subliniat Kobolev.

Dupa luni de zile de negocieri, ultima runda de discutii dintre Rusia si Ucraina, mediata de Uniunea Europeana, a dus la semnarea, pe 30 octombrie, a unui acord pe perioada iernii care asigura livrarile de gaze catre Ucraina pana in luna martie.

Potrivit acordului, Rusia va relua livrarile de gaze destinate Ucrainei la un pret de 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, valabil pana la sfarsitul acestui an, si de 365 dolari in primul trimestru din 2015.