Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a intampinat ,vineri seara, la Camp David, pe liderii G8. Jose Manuel Barroso, Herman van Rompuy au fost printre primii care si-au facut aparitia. Au sosti apoi prim-ministrii Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Canadei si Rusiei. Marele absent de la acest summit, Vladimir Putin, l-a trimis in locul sau pe Dmitri Medvedev, seful Guvernului.

Presedintele francez, Francois Hollande, a fost ultimul care a intrat in resedinta de vara a presedintilor americani, aflata la 100 de kilometri nord-vest de Washington. 

Obama i-a transmis omologului sau ca summitul G8 se va axa pe cautarea unor modalitati energice pentru sustinerea cresterii economice, informeaza AFP. 

In alta ordine de idei, Obama a declarat ca Statele Unite apreciaza "foarte mult" relatia bilaterala cu Franta.  François Hollande a declarat ca are opinii comune cu Barack Obama pe tema cresterii economice, subliniind ca "Grecia trebuie sa ramana in zona euro". 

"Pe tema cresterii economice, eu si presedintele Obama avem idei convergente; de asemenea, amandoi suntem de acord ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro", a subliniat Hollande. 

Hollande i-a reamintit lui Obama ca el a promis in campania electorala din Franta retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul anului 2012. 

"I-am reamintit presedintelui Obama ca am facut promisiunea retragerii trupelor combatante franceze pana la sfarsitul anului 2012. I-am spus si ca va beneficia de sustinerea Frantei la misiunile din Afganistan sub alta forma", a precizat Hollande.

Sambata liderii se vor intalni pentru o discutie axata in special pe criza datoriilor europene si problema securitatii alimentare.