Bancile centrale din zona euro ar putea plati cel putin 100 de miliarde de euro intr-un fond special care ar urma sa fie folosit pentru programe destinate tarilor care au probleme sa isi tina datoriile sub control, au spus surse apropiate negocierilor, citate de Die Welt. "Alte banci centrale, de exemplu Fed, sunt pregatite sa finanteze o parte din costuri", conform publicatiei.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, ar putea discuta ideea in timpul vizitei sale in Europa din aceasta saptamana. Discutiile referitoare la marimea imprumuturilor din partea bancilor centrale din zona euro incep la nivel tehnic, dupa ce ministrii de Finante din regiune si-au dat acordul in acest sens. Ideea este ca FMI sa aiba aceeasi capacitate ca si Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.

O sursa din zona euro a declarat ca la nivel politic nu s-a discutat despre o suma anume.

Liderii din zona euro vor majorarea resurselor FMI astfel incat institutia sa poata acorda un sprijin credibil Spaniei si Italiei, daca acestea vor avea nevoie de un program urgent de imprumut.

Geithner se va intalni incepand de marti cu mai multi lideri europeni, urmand sa le ceara sa ia masuri decisive la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani.

Un oficial al Trezoreriei americane a declarat vineri ca Statele Unite nu intentioneaza sa acorde FMI imprumuturi bilaterale, considerand ca Fondul dispune de resurse adecvate.

Citeste si:

Steve Jobs a avut din nou dreptate: Google se transforma in Microsoft