Maxim istoric pentru gramul de aur, în România. De ce metalul prețios reprezintă investiția viitorului
Aur
Gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 3,96 de lei (1,58%), până la o cotaţie de 253,7705 de lei, de la 249,8083 lei, cât anunţase vineri Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
Pentru moneda europeană, BNR a afişat, luni, un curs de 4,8392 lei pentru un euro, mai mare cu 0,02 bani faţă de cotaţia de 4,8390 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa anterioară.
De asemenea, leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, cursul anunţat fiind de 4,4783 lei, în creştere cu 0,15 bani (+0,03%), comparativ cu valoarea de vineri, respectiv 4,4768 lei pentru moneda americană.
Totodată, leul a pierdut teren şi în faţa francului elveţian, ajungând la o cotaţie de 4,6037 lei, cu 0,19 bani peste cuantumul din şedinţa anterioară (-0,04%), de 4,6018 lei pentru un franc.
Cine nu are aur să-și cumpere
Aurul ar putea reprezenta un activ mai sigur şi mai stabil în următoarea perioadă, metalul prețios reprezentând una dintre puţinele pieţe care a avut o performanţă pozitivă de la începutul anului, arată o analiză realizată de XTB România.
Reprezentanţii casei de brokeraj consideră că optimismul începe să revină la nivelul investitorilor şi populaţiei pe măsură ce pandemia dă semne de încetinire, iar guvernele încep să pună în practică planuri de relaxare a măsurilor şi de redeschidere a economiilor.
Potrivit analizei, datele macroeconomice au indicat amploarea efectelor pe care le va lăsa virusul asupra economiilor globale şi chiar dacă reluarea activităţilor economice va tempera într-o oarecare măsură efectele la nivelul şomajului sau creşterii economice, au fost necesare stimulente importante din partea autorităţilor pentru a limita impactul crizei, ceea ce a presupus anumite compromisuri. În acest context, investitorii încearcă să identifice activele “câştigătoare”.
"Am putea spune că aurul se numără printre acestea. Aurul reprezintă una dintre puţinele pieţe care a avut o performanţă pozitivă de la începutul anului, reuşind să avanseze cu peste 10%. Această evoluţie a fost favorizată de caracterul său de activ de refugiu, fiind una dintre cele mai populare alegeri pentru investitori în momente de incertitudine datorită valorii intrinseci şi stabile. Mai mult, având în vedere că ne apropiem de o perioadă de recesiune, despre care Fondul Monetar Internaţional a anunţat că ar putea fi cea mai amplă de la Marea Criză Financiară din perioada 1929 - 1933, atractivitatea aurului ar putea continua chiar în detrimentul altor active stabile precum monedele majore (euro, dolarul american sau yenul japonez)", explică Radu Puiu, Research Analyst, XTB România.
Potrivit analiştilor casei de brokeraj, în acest moment preţul a depăşit o barieră importantă și va continua să crească spre maxime istorice.
"Vorbim despre nivelul psihologic de la 1.700 de dolari per uncie, fiind la o distanţă de aproximativ 12% faţă de maximele istorice de la aproximativ 1.918 dolari per uncie. Nivelurile record au fost atinse în august 2011, prin urmare vorbim de perioada de recesiune economică ulterioară Crizei Financiare. În ultima perioadă, s-a observat o tendinţă clară de creştere care este susţinută de argumente fundamentale, fiind posibil să vedem o extindere a impulsului actual şi poate chiar atingerea de noi maxime istorice, dacă avem în vedere amplitudinea mişcării din perioada 2008 -2011, când aurul s-a apreciat cu peste 160%", mai arată analiza.
Potrivit XTB România, de obicei investitorii au trei alternative disponibile pentru a investi direct în metalul preţios: pot achiziţiona fizic activul, pot investi într-un ETF care urmăreşte preţul aurului sau pot tranzacţiona contracte futures, options sau CFD-uri pe pieţele de mărfuri.
Mai multe despre:
#pret aur#curs valutar
Pe acelasi subiect: