Camera Reprezentantilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar.
Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat.
Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati.
Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte. Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.
Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului. Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara.
Reducerile de cheltuilie vor fi limitate pentru fiecare an. Daca legislativul nu va reusi sa aprobe in fiecare an diminuarea cheltuielilor conform acordului, vor fi activate automat prevederi in acest sens.
O comisie speciala a Congresului va avea sarcina de a identifica alte reduceri de cheltuieli in valoare de 1.500 de miliarde de dolari. Comisia trebuie sa-si incheie lucrarile pana la 23 noiembrie.
Planul cere celor doua camere ale Congresului sa voteze, pana la sfarsitul anului, un amendament la Constitutie pentru introducerea prevederii de buget echilibrat.
Legea privind ridicarea plafonului de indatorare este o solutie temporara, un ragaz pana dupa alegerile prezidentiale care vor avea loc la anul, in noiembrie.
"Vestea rea este ca planul aprobat nu rezolva problema datoriilor", spune economistul Robert Brusca. Care mai cresc cu cel putin 2,1 miliarde de dolari peste pragul deja ametitor de 14,3 miliarde. Iar taierile de la buget, in cele mai optimiste estimari, abia daca ating 2,5 miliarde.
"Inca avem obstacole serioase de trecut, pana cand putem spune cu adevarat ca economia americana isi revine", sustine si brokerul new-yorkez Doreen Mogavero.
Bursa de la New York dar si marile piete financiare ale lumii raman neincrezatoare in capacitatea Statelor Unite de a tine sub control aceasta datorie colosala.
"Cred ca multi jucatori din pietele financiare asteapta sa vada cum se pot re-pozitiona pentru ceea ce multi numesc deja "o decada de austeritate", subliniaza Mogavero.
"Retrogradarea ratingului de tara din partea uneia dintre cele trei agentii de evaluare ar fi o bila neagra pentru Statele Unite", afirma economistul roman.
Departe de furtuna din Statele Unite - intre demonstratii de scandenberg si de aplinism in fata tinerilor din partidul sau - premierul Rusiei, Vladimir Putin, critica ce se intampla peste Ocean.
"Nu e deloc o veste buna. Au amanat sa ia niste decizii mai radicale. Se comporta ca un parazit fata de economia mondiala", spune premierul Rusiei.