Textul a fost adoptat cu 269 de voturi pentru si 161 impotriva, in conditiile in care mai multi congresmeni democrati sunt nemultumiti de concesiile facute de presedintele Barack Obama.

Votul de luni seara a marcat si revenirea in Congres a democratei Gabrielle Giffords, grav ranita la cap in ianuarie, intr-un atac armat soldat cu moartea a sase persoane in Arizona.

Senatul urmeaza sa voteze astazi acest text, dupa ce democratii si republicanii au ajuns la un acord privind mult asteptata ridicare a plafonului de indatorare. Acesta va creste cu 2.100 de miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile cu apararea vor scadea cu 350 de miliarde in urmatorii 10 ani.

"Liderii celor doua partide din cele doua Camere ale Parlamentului au ajuns la un acord care va reduce deficitul si va evita intrarea in incapacitate de plata", a anuntat presedintele SUA, Barack Obama.

Vestea vine dupa un sfarsit de saptamana tumultuos in Congresul american. Dupa ore de dezbateri aprinse, Senatul amanase votul asupra pachetului de masuri propus de Partidul Democrat.

"Acordul la care am ajuns este unul remarcabil din mai multe puncte de vedere. Nu doar pentru ceea ce vom realiza, ci pentru ce vom preveni, adica intrarea in incapacitate de plata pentru prima oara a Statelor Unite", a declarat Harry Reid, iderul majoritatii democrate din Senat.

Limita de indatorare ar urma sa fie ridicata in doua etape, fara alte dezbateri in Congres - o cerinta cheie a democratilor, care vor astfel sa se asigure ca nu vor mai avea de-a face cu o criza similara inainte de alegerile prezidentiale din 2012, potrivit stirileprotv.ro

Potrivit proiectului, guvernul se angajeaza la reduceri bugetare masive. Intr-o prima faza, acestea ar totaliza 1 trilion de dolari. O a doua faza prevede - nu mai tarziu de luna noiembrie - taieri suplimentare, in valoare de 1.8 trilioane.

Citeste si:

Europa, cel mai scump rasfat in materie de turism. Topul celor mai piperate destinatii europene. FOTO