America are nevoie de bani. Trezoreria SUA vrea sa atraga peste 50 miliarde de dolari de pe piata financiara
Trezoreria Statelor Unite intentioneaza sa atraga astazi peste 50 de miliarde de dolari prin vanzarea de titluri cu scadenta la trei si sase luni, au transmis reprezentanti ai Trezoreriei si Rezervei Federale dealerilor de pe Wall Street.
Dealerii s-au intalnit cu oficialii americani la sediul Rezervei Federale a statului New York. Astfel de intalniri sunt obisnuite inaintea unor rostogoliri trimestriale ale datoriei, insa ultima a avut loc in contextul negocierilor pentru cresterea plafonului de indatorare.
Planurile initiale ale Trezoreriei vizau rostogolirea de datorii in valoare de 87 miliarde de dolari saptamana aceasta. Acum, Trezoreria Statelor Unite se asteapta sa nu depaseasca plafonul de 14,3 trilioane de dolari, deoarce ar rostogoli datoriile existente si nu ar angaja unele noi, sustin sursele apropiate situatiei care au declarat pentru CNBC.
Licitatia organizata astazi are loc in contextul unei volatilitati ridicate pe piata instrumentelor financiare cu maturitate scurta emise de SUA.
Congresul american ar putea vota planul de crestere a plafonului de indatorare
Membrii democrati si republicani ai Congresului SUA ar putea vota azi, dupa luni de divergente, un plan sustinut si de Casa Alba pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea unei intrari fara precedent in incetare de plati, potrivit Reuters.
Planul, care urca plafonul de indatorare, in prezent de 14, 3 trilioane de dolari, si reduce aproximativ 2,4 trilioane de dolari din deficit in urmatorul deceniu, ar urma sa treaca de Senat, considera analistii. Insa ar putea sa intampine o opozitie mai dura in Camera Reprezentantilor, unde atat politicienii conservatori cat si cei liberali si-au exprimat nemultumirea fata de acord.
Limita de indatorare ar urma sa fie ridicata in doua etape, fara alte dezbateri in Congres - o cerinta cheie a democratilor, care vor astfel sa se asigure ca nu vor mai avea de-a face cu o criza similara inainte de alegerile prezidentiale din 2012.
Prima faza prevede reduceri de cheltuieli de circa 900 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, iar a doua identificarea de economii in valoare de 1.500 de miliarde de dolari de catre o comisie speciala a Congresului. Legislativul american trebuie sa actioneze pana pe 23 decembrie, potrivit intelegerii.
Un lucru este insa cert: pentru fiecare dolar pe care il datoreaza, statul poate acoperi numai 60 de centi. Mai exact, fara un plan de salvare, 40% dintre platile guvernamentale nu ar fi putut fi achitate.
Chiar daca intelegerea a venit la timp pentru a evita o intrare catastrofica in incetare de plati, Washingtonul si investitorii vor urmari cu atentie pentru a vedea daca este suficient ca sa convinga agentiile de ratinga ca SUA pot sa-si pastreze calificativul "AAA", cel mai ridicat posibil.
Standard & Poor's (S&P) a fost cea mai dura dintre cele trei mari agentii prin avertismentele unei posibile retrogradari in cazul in care SUA nu ar reusi sa ajunga la un program de reducere a deficitului pe termen lung. Toate privirile vor fi atintite asupra agentiilor de rating, care vor analiza in aceasta saptamana acordul.
Cea mai mare economie a lumii a fost deja afectata de contradictiile politice care au intarziat un acord privind planul de indatorare pana in ultimul moment.
Disfunctionalitatile de la Washington ar putea fi luate in calcul la evaluarea de catre S&P, noteaza Reuters. O retrogradare ar submina increderea in solvabilitatea SUA, blocand recuperarea economica, si ar avea un impact major asupra sistemului financiar international.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: