Propunerea presedintelui Enrique Pena Nieto include reforme care vor incuraja investitiile nationale, dar si pe cele straine, pentru deschiderea de noi rafinarii pe teritoriul tarii.

Daca propunerea va fi aprobata, analistii spun ca ar putea insemna dublarea investitiilor straine pentru Mexic, dand economiei cel mai mare imbold de cand tara a semnat Tratatul Nord American de Liber Schimb, acum douazeci de ani.  

Liderii politici din Mexic au tinut sa sublinieze ca aceste reforme nu se constituie intr-o privatizare propriu-zisa, pentru ca nu vor avea loc niciun fel de concesionari petroliere. Chiar si asa, propunerea deranjeaza politicienii de stanga, care se opun reformelor, asa ca nu se stie cat de usor propunerea va trece de congres.   

Potrivit corespondentului BBC in Mexic, Will Grant, "guvernul are in fata sarcina dificila de a negocia cu toate partile implcate, inclusiv cu puternicele uniuni sindicale. Cu toate acestea, mexicanii de rand cred ca Pemex (n.red.: firma petroliera de stat care domina industria) nu mai este potrivita pentru acest rol, fiind o institutie imbatranita si depasita, si ca o reformare a ramurii este probabil necesara".  

O parte importanta din profitul Pemex sustine cheltuielile guvernamentale, lucru ce a redus considerabil capacitatea companiei de a-si finanta noi proiecte.

In acelasi timp, guvernul a avertizat ca Mexicul se indreapta catre importuri de petrol incepand din 2018, daca nu reuseste sa isi dezvolte alte proiecte pana in acel moment.  

Companiile petroliere straine, inclusiv BP si Exxon Mobil, asteapta sa vada ce investititii vor fi permise mai exact, inainte de a face vreo miscare.

Potrivit cifrelor OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), Mexic este al zecelea cel mai mare producator de petrol nerafinat din lume, insa productia sa a scazut cu pana la 25% de la varful inregistrat in 2004.  

Paradoxal insa, in ciuda faptului ca este unul dintre primii exportatori pentru Statele Unite, Mexicul tot are nevoie sa isi importe aproape jumatate din benzina necesara, din cauza capacitatii mici de rafinare.