Cum ar putea transforma mogulii Mexicul in gigantul lumii
Cu cateva zeci de ani in urma, cand oamenii de afaceri si investorii erau extrem de incantati de cresterea economica a pietelor emergente, Mexicul se afla in topul listelor. Astazi, tari precum Brazilia, Rusia, India si China (numite si statele BRIC) sunt destul de mandre de reusitele lor, in timp ce Mexic atrage atentia intregii lumi din cauza unui motiv deloc de lauda: cresterea consumului de droguri combinata cu actele de violenta, ce duc la distrugerea unor orase, noteaza The Economist
Mexicul are forte pe care nu le-a facut publice pana acum, sustine publicatia britanica. Locuitorii sai sunt mai bogati decat popoarele BRIC, cu exceptia rusilor. Mexicanii sunt mai bine educati decat brazilienii. Economia lor este mult mai industrializata, mai bine manageriata si mult mai prietenoasa din punct de vedere al afacerilor decat Brazilia. Desi Mexicul nu se lauda cu o crestere economica spectaculoasa in ultimii 15 ani, aceasta a fost insa destul de importanta.
Din motive geografice, soarta mexicanilor este fara doar si poate interconectata cu cea a americanilor, subliniaza The Economist. Acest lucru nu apare insa drept un dezavantaj, asa cum era considerat odata (si nu doar din cauza faptului ca americanii inarmeaza si finanteaza cartelurile de droguri mexicane). In 2009, economia mexicana a fost lovita mai rau decat oricare alta economie americana de recesiunea din Statele Unite. Slabiciunea de la nord de granitele acestei tari a determinat analistii, in aceasta luna, sa-si reduca previziunile pentru Mexic.
Insa, Republica Mexicana nu este condamnata la suferinta. In urma cu zece ani, exportatorii sai pierdeau teren in China. In prezent, salariile chinezilor cresc tot mai mult, iar piata mexicana se dezvolta din nou. In ciuda violentelor, investitiile straine sunt tot mai prezente, mai ales in sectorul industrial. Tot mai multe masini si alte produse pot fi cumparate direct de acasa; desi piata creditelor Braziliei pare supraincalzita, exista o multime de posibilitati de crestere a imprumuturilor in Mexic.
Economia celui de-al patrulea producator de titei din lume a fost alimentata, timp de multi ani, de monopolul cartelurilor business-urilor legale (nu a traficantilor de droguri). Cel mai scump dintre toate s-a dovedit a fi monopolul din industria petrolului. Chiar daca industria petrolului din Brazilia (stat dominant) este in plina dezvoltare, Mexicul da semne de retragere din acest sector. Un motiv il reprezinta afacerile din domeniul telecom: datorita unui monopol privat, detinut de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, mexicanii platesc intre patru si zece ori mai mult pentru decat locuitorii din tarile dezvoltate. Practicile restrictive au dus la cresterea preturilor, de la medicamente si pana la bilete de avion.
Guvernul lui Felipe Calderon, presedintele Mexicului, investit in functie in 2006, a facut cativa pasi timizi pentru a determina monopolul din sectorul energiei sa fie mai putin eficient, apeland la Carlos Slim. Insa ambele actiuni – in special permisiunea investitiilor straine – urmeaza sa asigure o mare recompensa: dezvoltarea petrolului si reformarea pietei muncii si a legislatiei concurentiale, care ar putea duce la majorarea ratei de crestere de pana la 2,5%, conform estimarilor.
Monopolul din sectorul petrolier reprezinta un totem national, desi singurii sai beneficiari sunt acum Uniunea Muncitorilor Petrolieri si furnizorii favorizati.
Pretul impasului politic continua sa creasca. Un esec al majorarii taxelor ar putea bloca securitatea tarii. Lipsa riscurilor reformelor ar putea condamna Mexicul la stagnare, alaturi de Statele Unite. In ceea ce priveste campaniile politice din anul prezidential 2012, politicienii ar trebui sa ignore grupurile de interese, noteaza revista financiara din UK.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: