Pana si marimea excedentului este subiect de discutii, pornind de la 1,2 miliarde de dolari, suma estimata de guvernatorul Jerry Brown, si pana la 4,4 miliarde de dolari, potrivit unui analist independent angajat de legislativul statului. Surplusul a fost obtinut la numai trei ani de cand California inregistra un deficit de aproape 60 de miliarde de dolari.

La prima vedere, situatia ar trebui sa fie o veste buna pentru statul controlat de democrati, care au fost nevoiti sa reduca programele pe care le sustineau. Dupa alegerile din noiembrie anul trecut, Partidul Democrat a obtinut o majoritate
confortabila de doua treimi in legislativul statului, republicanii fiind redusi practic la tacere.

In schimb, excedentul bugetar a declansat o dezbatere legata de sustenabilitatea noilor venituri si daca banii ar trebui folositi pentru inversarea unorr masuri de reducere a cheltuielilor sau pusi deoparte pentru urmatorul ciclu de scadere economica.

Cel putin alte sapte state americane, printre care Connecticut, Utah si Wisconsin, au raportat excedente bugetare in ultimele cateva saptamani, stabilind conditiile pentru conflicte legislative.

Membrii forurilor legislative discuta daca banii trebuie utilizati la reluarea programelor anulate in timpul recesiunii, la finantarea unor reduceri de taxe sau sa fie pastrati pentru "zile negre".