Marile banci din SUA fac front comun la Washington pentru a bloca reformele anti-criza
Marile banci americane s-au asociat pentru a impiedica eforturile autoritatilor de reglementare si ale congresmenilor de a reduce riscurile din sistemul financiar prin despartirea operatiunilor bancare comerciale, de credite si economii, de activitatile de investitii si specula.
Bancile au contractat lobbyisti influenti din Wasihngton pentru a reduce presiunile venite din directia autoritatilor si a mediului politic in ceea ce priveste consolidarea rezervelor de capital si vanzarea unor active, in vederea reducerii riscului de se ajunge din nou la salvarea institutiilor financiare cu bani publici, transmite Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
Autoritatile de reglementare si unii congresmeni considera ca marile banci au ramas "too big to fail", expresie utilizata in ultimii ani pentru a descrie o situatie in care complexitatea operatiunilor unei institutii financiare ajunsa in pragul falimentului impune salvarea companiei cu bani publici pentru a evita o criza sistemica.
Marile banci din SUA au mentinut pana de curand o atitudine pasiva, discreta, fata de noile reglementari introduse in urma crizei financiare din 2008. Eforturile recente de lobby marcheaza o schimbare a strategiei bancilor, dupa ce nume mari din industrie, precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Bank of America, au fost nevoite sa renunte la active profitabile pentru a evita constituirea de rezerve suplimentare de capital pentru a acoperi riscurile aferente acelor operatiuni.
Activitatile de lobby sunt desfasurate si coordonate prin asociatii patronale. Mai multe banci mari impreuna cu Financial Services Forum, unul dintre cele mai importante grupuri patronale din industrie, au contractat serviciile consultantului Tony Fratto, fost consilier al presedintelui George W. Bush pe probleme de comunicare. Fratto a fost insarcinat de banci cu pregatirea unui mecanism de "reactie rapida" fata de acuzatiile autoritatilor de reglementare si ale politicienilor ca institutiile de credit au activitati prea extinse, prea riscante.
Bancile incearca de asemenea sa combata in Congres un proiect de lege sustinut de congresmeni din ambele partide dominante care prevede cresterea puternica a rezervelor minime de capital la marile grupuri financiare.
Majoritatea analistilor considera ca adoptarea acestor reglementari ar forta bancile mari sa-si restranga semnificativ operatiunile. Un fost consilier al presedintelui Barack Obama si un fost oficial din administratia Bush au trecut de asemenea in tabara bancilor, lucrand drept consultanti strategici petnru Bank of America.
In aprilie, directorii generali ai US Bancorp, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo si un executiv de la JPMorgan Chase s-au intalnit la biroul din Washington al Bank of America pentru o discutii pe teme de strategie. Surse apropiate situatiei au declarat pentru WSJ ca principalul subiect de conversatie a fost demontarea perceptiei ca bancile mari reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare. In timpul discutiilor bancherii au ajuns la concluzia ca perceptia este incurajata, printre altele, de pierderea de 6 miliarde de dolari inregistrata anul trecut de JPMorgan in urma scandalului "balenei de la Londra", dar si de comentariile recente prin care procurorul general Eric Holder a sugerat ca unele banci sunt atat de mari si interdependente incat actionarea lor in justitie ar putea afecta economia.
Atitudinea creditorilor mici a generat disensiuni si in "frontul unit" al marilor banci de pe Wall Street, care au condus recent la anularea unei intalniri intre executivi de la US Bancorp, Wells Fargo si JPMorgan, potrivit unor surse apropiate situatiei.