In ciuda temerilor analistilor, China a dat asigurari ca noua institutie este menita sa "suplimenteze" si nu sa ameninte actualul sistem.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) vor contribui in mod egal la capitalul initial al bancii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Suma va fi dublata in urmatorii ani, iar operatiunile vor debuta la inceputul anului viitor. 

'NBD va finanta proiecte comune, pe scara larga, in domeniul transporturilor, al infrastructurii si al dezvoltarii industriale", a declarat la randul sau Vladimir Putin, la summitul BRICS de luna aceasta, din Ufa, transmite Agerpres.

Sediul institutiei va fi in Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va detine presedintia bancii in primii cinci ani, fiind urmata de Brazilia si Rusia. 

Liderii BRICS negociaza din 2009 infiintarea bancii de dezvoltare, dar sunt presati de iesirile masive de capital de pe pietele emergente, care au inceput anul trecut, pe fondul retragerii masurilor de stimulare in SUA.

NBD reflecta sporirea influentei statelor BRICS in lume, ele reprezentand aproape jumatate din populatia lumii si aproximativ o cincime din PIB-ul global. 

Liderii principalelor economii emergente au declarat, in repetate randuri, ca Banca Mondiala si FMI nu acorda suficiente drepturi de vot statelor in curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele bancii va fi majorarea fondurilor imprumutate statelor in curs de dezvoltare, pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructura. 

Statele BRICS au infiintat si un Fond de rezerve valutare comune, de 100 miliarde de dolari, destinat protectiei impotriva volatilitatii cursului de schimb, afectat de asteptata decizie a SUA de a retrage masurile de stimulare monetara. Aceste rezerve valutare comune vor permite tarilor BRICS sa lupte impotriva influentei negative a fluctuatiilor de pe pietele valutare