Banca statelor BRICS va avea sediul la Shanghai si va fi condusa de un indian. Noua institutie va finanta proiectele tarilor componente, care reprezinta 42% din populatia lumii
Dolari
Guvernul Indiei l-a desemnat pe bancherul K.V. Kamath pentru postul de presedinte al bancii de dezvoltare infiintate de cele cinci tari BRICS, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul de Finante Rajiv Mehrishi, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
In luna iulie 2014, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei si Africii de Sud (BRICS) au ajuns la un acord cu privire la infiintarea Noii Banci de Dezvoltare.
In conformitate cu acordul convenit, Noua Banca de Dezvoltare va avea sediul central la Shanghai, iar India are dreptul de a nominaliza primul presedinte. Dupa ce mandatul presedintelui desemnat de India se va incheia, va urma un presedinte desemnat de Brazilia si apoi unul decis de Rusia.
“Kamath a fost desemnat in functia de presedinte al bancii BRICS, iar numirea sa va deveni operationala dupa ce se va elibera de actualele sale insarcinari”, a declarat presei Rajiv Mehrishi.
K.V. Kamath va avea un mandat de cinci ani in fruntea Noii Bancii de Dezvoltare. Anterior, K.V. Kamath a fost presedinte al Infosys, a doua mare companie indiana de servicii IT, precum si presedinte non-executiv al ICICI Bank, cea mai mare banca privata din India. Incepand din 1988, Kamath lucreaza la banca Asiatica pentru Dezvoltare (ADB).
Rusia, Brazilia, India, China si Africa de Sud au semnat, in iulie anul trecut, un document pentru infiintarea unui fond de rezerva de 100 mld. de dolari, precum si a unei banci de dezvoltare ca contrapondere la Banca Mondiala si FMI in fata hegemoniei occidentale.
Banca BRICS va finanta uriasele proiecte de infrastructura ale tarilor componente, care reprezinta 42% din populatia lumii si o cincime din avutia planetei, in timp ce fondul va fi destinat sa raspunda unor situatii de criza financiara. Legaturile comerciale dintre tarile din gruoul BRICS totalizeaza 6,14 trilioane de dolari, adica 17% din totalul la nivel mondial.
Tarile emergente discuta de mai multi ani acest proiect ca reactie la Banca Mondiala si la Fondul Monetar International, in care considera ca nu sunt reprezentate corect.
Mai multe despre:
#BRICS#banca de dezvoltare
Pe acelasi subiect: