Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura, (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) este considerata de catre Statele Unite o posibila concurenta a Bancii Mondiale, a FMI si a Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, in care Washington-ul are influenta semnificativa. 

China a lansat proiectul AIIB in octombrie anul trecut, in cadrul unei serii de masuri menite sa ii intareasca influenta regionala si globala, invitand alte tari sa participe la proiect, ca membre fondatoare, pana la 31 martie. 

Banca urmeaza sa aiba un capital initial de 50 de miliarde dolari si mandatul de a finanta proiecte de infrastructura in intreaga lume. 

Decizia de marti, anuntata de ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, dupa o intalnire cu vicepremierul chinez Ma Kai, la Berlin, arata cum aliatii traditionali ai SUA risca sa irite autoritatile de la Washington pentru a obtine avantaje la Beijing. 

Faptul ca Marea Britanie, unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA, a sfidat Washington-ul a deschis calea pentru ca alte state occidentale sa ii urmeze exemplul, a declarat un diplomat european.

Cu cardul e mai simplu. Plata electronica a taxelor si impozitelor a atins sume record in 2014