"Nu am primit niciodata bani la negru", a declarat Mariano Rajoy in fata conducerii partidului sau reunite de urgenta la Madrid, in timp ce, in exterior, grupuri de manifestanti strigau "Demisia!"

"Daca unii isi imagineaza ca voi abandona, in urma unor hartuiri, sarcina pe care spaniolii mi-au incredintat-o, tin sa le spun ca se insala", le-a raspuns premierul. "Declaratiile mele de venit si de patrimoniu vor fi puse la dispozitia tuturor cetatenilor inca de saptamana viitoare", a adaugat el, promitand "cea mai mare transparenta".

Numele lui Mariano Rajoy a aparut joi, citat de cotidianul El Pais, intre numele unor presupusi beneficiari ai unor "salarii" de natura oculta ce ar fi fost platite, timp de mai multi ani, mai multor lideri ai Partidului Popular (PP), de dreapta, pe care actualul premier spaniol il conduce incepand din 2004.

Ca o adevarata lovitura de fulger, intr-o Spanie afectata de multiplicarea cazurilor de coruptie, dupa o serie de scandaluri care au relevat astfel de practici drept curente in randul unui numar de alesi locali, suspiciunile se indreapta, acum, catre lideri de la nivel national.

Agitand plicuri, devenite noul simbol al indignarii populare, sute de manifestanti s-au reunit, incepand de joi, la Madrid, in fata sediului PP. O petitie lansata cu doua zile mai inainte, pe platforma Change.org, prin care lui Mariano Rajoy i se cere sa demisioneze, adunase pana sambata la pranz peste 650.000 de semnaturi.

Mariano Rajoy, in varsta de 57 de ani, originar din regiunea conservatoare Galitia, in nord-vestul Spaniei, a preluat conducerea Guvernului la sfarsitul lui 2011, venind la putere dupa socialisti, indepartati de la putere de turbulentele create de criza economica. Mizand pe o imagine de persoana serioasa, el a promis, la vremea respectiva, o redresare a tarii.

"Cazul Barcenas" a explodat ca o bomba, la 18 ianuarie. Cotidianul de centru-dreapta El Mundo scria, la vremea respectiva, ca Luis Barcenas, un fost trezorier al PP, a distribuit, timp de doua decenii, plicuri cu sume cuprinse intre 5.000 si 15.000 de euro unor lideri din cadrul formatiunii, in "completarea" salariilor lor oficiale, sume provenind de la intreprinderi private.

Potrivit publicatiei El Mundo, Rajoy nu s-a atins niciodata de asemenea plicuri si a ordonat sa se puna capat acestei practici, in 2009. Dar ziarul El Pais, de centru-stanga, a mers mai departe, joi, publicand fotografii ale unor documente manuscrise, potrivit carora actualul sef al Guvernului ar fi primit, in perioada 1997-2008, "plati in valoare totala de 25.000 de euro pe an", sub forma unor donatii provenind de la sefi de intreprinderi.