O comisie girata atat de putere, cat si de opozitie, se va reuni astazi la Madrid pentru a pregati un plan de reducere a numarului evacuarilor, Mariano Rajoy incercand sa aduca sub control nemultumirea tot mai evidenta a populatiei privind executarea silita a persoanelor care raman in urma la plata creditelor ipotecare.

Politicienii vor pune la punct un moratoriu temporar pe evacuarile din locuinte si masuri de stimulare pentru a determina bancile sa renegocieze imprumuturile si sa gaseasca solutii pentru a evita astfel de situatii, a afirmat Rajoy, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

"Vom apara cele mai vulnerabile familii afectate de evacuari si vom actiona cu seriozitate, sensibilitate si omenie", a declarat Rajoy saptamana trecuta, descriind stiuatia unor spanioli drept "teribila si inumana".

Amaia Egana, din Baracaldo, s-a aruncat vineri pe fereastra la sosirea executorilor judecatoresti care urmau sa o evacueze si sa schimbe incuietorile locuintei. Incidentul reprezinta cea de-a doua sinucidere provocata de valul de evacuari din Spania. Datoria familiei Egana a crescut de la 164.000 euro la 213.000 euro din cauza aparitiei unor comisioane si dobanzi mai mari, iar locuinta a fost scoasa la licitatie pentru 190.000 euro, potrivit El Mundo.

Aproape 400.000 de familii au fost evacuate din locuinte in Spania in ultimii cinci ani, pe fondul declinului economic care a impins somajul la 26% si ameninta sa declanseze o criza financiara.

Bancile au devenit tinta indignarii populatiei dupa numeroasele prescrieri de credite ipotecare, perceptia publicului inclinand tot mai mult spre acuzarea bancherilor de practici abuzive. Bancile din Spania beneficiaza de o linie de finantare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeana, obtinuta de guvernul Rajoy pentru recapitalizarea institutiilor de credit.

Intr-un sondaj prezentat duminica in Spania, 91% dintre respondenti sustin ca bancile exploateaza lipsa de competente juridice a clientilor pentru a introduce clauze abuzive in contractele de credite ipotecare.