În faţa birourilor Administratorilor de Fonduri de Pensii (AFP) din Santiago s-au format cozi lungi, chilienii dorind să profite de noua lege. Măsura de urgenţă permite retragerea a până la 10% din contribuţii.

”În primele ore, peste 1,1 milioane de membri au putut să îşi depună cu succes cererea”, a declarat Fernando Larraín, preedintele asociaţiei managerilor de fonduri de pensii din Chile, scrie News.ro.

Site-urile mai multor administratori de fonduri s-au blocat joi dimineaţa, din cauza numărului mare de accesări, iar companiile au prezentat scuze din acest motiv.

Larrain a spus că va dura 10 zile lucrătoare pentru efectuarea primelor plăţi. Autorităţile anticipează că banii care vor ajunge la oameni vor contribui la susţinerea economiei.

Mai mulţi economişti şi-au revizuit în creştere estimările referitoare la PIB, anticipând o creştere a cheltuielilor de consum.

Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Sebastian Pinera s-a opus acestei legi, afirmând că va susţine cetăţenii din bugetul de stat. Guvernul a avertizat şi în privinţa impactului pe termen lung al profitabilităţii şi a nivelului deja scăzut al pensiilor medii.

Sondajele de opinie arată însă că aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile, majoritatea pentru a plăti pentru bunuri şi servicii de bază.

Sistemul privatizat de pensii din Chile creat în timpul dictatorului Augusto Pinochet a fost apreciat deseori ca fiind un model, dar a fost şi criticat putwrnic în ultimii ani din cazua pensiilor mici.