"Procesul de restructurare a bancilor care au beneficiat de sprijinul statului este avansat", potrivit executivului UE, in timp ce FMI subliniaza, intr-un comunicat separat, ca eforturile facute in cadrul programului de ajutor au transformat sistemul bancar intr-unul mai solid, mai sigur si de o marime mai rezonabila. 

Cele doua institutii au publicat al cincilea raport referitor la evolutia planului de sustinere a bancilor spaniole, in urma evaluarilor efectuate de delegatiile trimise la Madrid la inceputul lunii decembrie. 

In iulie 2012, Spania a obtinut un program de ajutor destinat sectorului bancar in valoare de 41,3 miliarde de euro. 

Comisia Europeana si FMI cer Spaniei sa continue eforturile pentru limitarea deficitului bugetar si readucerea economiei la o crestere economica sustenabila. 

Fondul a subliniat totodata ca bancile trebuie sa fie in continuare supravegheate si sa vanda active pentru a putea relansa creditarea. 

Spania, a patra mare economie din zona euro, a iesit in trimestrul al treilea din recesiune, dupa doi ani, cu o crestere de doar 0,1% fata de trimestrul precedent, in timp ce somajul depaseste 26%.