Decizia vine la cateva zile dupa ce Standard & Poor's a anuntat o modificare similara. Ratingul "Baa3" al Spaniei este similar celui atribuit de Moody's Romaniei. Calificativul Romaniei are insa perspectiva negativa. 

Potrivit Moody's, Spania traverseaza o perioada de stabilizare sustinuta a economiei, cu perspective imbunatatite pe termen mediu, care anunta si o ameliorare a situatiei finantelor publice. Cea de pe piata muncii s-a stabilizat, iar sectorul privat nefinanciar continua sa-si reduca gradul de indatorare. 

Agentia anticipeaza ca economia Spaniei va incepe sa creasca "moderat" anul viitor.  Peste 800.000 de romani traiesc in Spania, potrivit celor mai recente date de la Banca Mondiala, statul iberic fiind astfel a doua destinatie pentru emigrantii romani dupa Italia. 

Moody's apreciaza ca riscul ca guvernul spaniol sa intampine probleme in ceea ce priveste accesul la pietele financiare a scazut puternic, ca si vulnerabilitatea la eventuale probleme aparute in alte tari din zona euro. Moody's considera ca orice viitoare recapitalizare necesara in sistemul bancar spaniol va fi limitata si nu va afecta trendul de ameliorare a finantelor publice. 

Dupa mai mult de doi ani de recesiune, Spania a inregistrat in trimestul III o crestere modesta a PIBrut, de 0,1% fata de trimestrul al doilea, iar economia s-a contractat cu 1,1% fata de trimestrul III 2012.

Somajul din Spania a urcat in octombrie la 26,7%, nivel record de la adoptarea monedei euro, pe locul doi in UE dupa Grecia (27,3%).