Spania, cea mai afectată economie din UE de criza provocată de pandemie, anunţă prima scădere a şomajului din februarie. Numărul angajărilor, dublu față de aprilie
Somaj Spania
Spania a înregistrat în iulie primul declin al cererilor pentru ajutor de şomaj din februarie, în contextul în care din ce în ce mai multe afaceri au început să se redeschidă după restricţiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus.
Potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Muncii, în iulie, numărul şomerilor a scăzut cu 2,33% faţă de iunie, sau 89.849 de persoane, ajungând la 3,77 milioane persoane.
Este cel mai semnificativ declin înregistrat în iulie începând din 1997, a anunţat Ministerul Muncii de la Madrid, potrivit Agerpres.
"Creşterea angajărilor în iulie, la un nivel dublu faţă de aprilie, indică o redresare solidă a activităţii", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de ministrul Muncii, Yolanda Diaz.
Şomajul a scăzut în toate sectoarele luna trecută, cu excepţia agriculturii, unde s-a înregistrat o creştere de 5,9%, în urma încheierii sezonului în care se culeg fructele.
Separat, datele Ministerului Muncii arată că aproximativ 712.000 persoane au ieşit din schemele de protecţie a muncii - ERTE - menite să limiteze numărul concedierilor.
Săptămâna trecută, Ministerul Muncii a informat că rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în timp ce analiştii se aşteptau ca rata şomajului să atingă 16,70%.
Cea mai mare scădere economică din istorie
Spania a înregistrat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, a anunțat vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE).
Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii - 16,6% - vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.
Din 15 martie, autorităţile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei.
Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluţia economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an, potrivit Agerpres.
A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.
Pe acelasi subiect: