"Este o posibilitate reala pentru Madrid sa obtina aceasta functie care va fi atribuita in curand", a declarat sursa, prezenta la o reuniune a unor oficiali europeni in Finlanda.

Mecanismul de Stabilitate are rolul sa protejeze zona euro de criza datoriilor suverane si va fi activat in iulie. Pana in prezent se considera ca actualul presedinte al Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), germanul Klaus Regling, va conduce ESM din iulie.

Germania a schimbat insa datele problemei, sustinand ca ministrul german de Finante Wolfgang Schauble sa devina in toamna viitorul presedinte al Eurogroup, la incheierea mandatului actualului titular, premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker.

Oficiali europeni au declarat ca Schauble este favorit la castigarea presedintiei Eurogroup, avand in vedere puterea economica a Germaniei. In aceste conditii, va fi dificil ca Germania sa detina si conducerea ESM.

Spania este interesata de conducerea mecanismului, mai ales ca a aplicat si pentru un loc in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, pentru care cel mai bine plasat este insa luxemburghezul Yves Mersch.

"Daca Schauble este numit la sefia Eurogroup, Spania poate spera la presedintia ESM, drept compensatie. Dar daca Juncker va ramane pana la urma la Eurogroup, atunci Spania va primi postul de la BCE, intrucat Luxemburgul nu va putea revendica doua portofolii", a spus una dintre surse.

Un oficial spaniol prezent la intalnirea din Finlanda, Inigo Mendez de Vigo, a refuzat sa comenteze.