Ar fi vorba de 17 milioane de euro. Dupa audiere, anchetatorii vor stabili daca il trimit in judecata pe duce.

Niciodata cineva din familia respectatului rege Juan Carlos al Spaniei n-a mai fost implicat intr-un asemenea scandal.

Cu 14 ani in urma, o nunta de basm a insufletit Casa Regala Spaniola cand Printesa Cristina s-a casatorit cu un om de rand, Inaki Urdangarin, fost medaliat olimpic la handbal. Tanarului chipes i s-a acordat titlul de duce de Palma si a fost integrat in familia regala.

Cuplul princiar a aparut adesea alaturi de suveranul Juan Carlos in ocazii oficiale si a reprezentat Spania la evenimente publice.

In paralel, Urdangarin a creat o fundatie privata care obtinea contracte avantajoase de la autoritatile regionale pentru a promova sportul si turismul. Spre sfarsitul anului trecut fundatia a devenit obiectul unei anchete privind deturnarea de fonduri publice pentru interese particulare. Spaniolii au descoperit consternati aceasta afacere.

Imediat ce dosarul a devenit public, ducele de Palma a fost exclus din ceremoniile oficiale, chiar daca a sustinut ca este nevinovat. In mesajul sau de Craciun, regele Juan Carlos a lansat un avertisment straveziu.

"Din fericire, traim intr-un stat de drept, iar actiunile indoielnice trebuie investigate, judecate si pedepsite conform legii. Dreptatea e aceeasi pentru toti", spunea regele.

Muzeul figurilor de ceara din Madrid a mutat deja copia ducelui de langa familia regala, exiland-o in coltul rezervat sportivilor. Comentatorii cred insa ca, indiferent de deznodamantul anchetei, imaginea familiei regale este afectata ireversibil.

A exclus-o din dosar pe sotia sa, printesa Spaniei

In costum albastru si cravata verde, fostul medaliat olimpic la handbal a aparut senin in fata camerelor de luat vederi.
"A venit avand curaj, perseverenta si dorinta de a oferi explicatii", afirma avocatul sau, Mario Pascual Vives.

Casatorit din 1997 cu printesa Cristina, fiica cea mica a regelui Juan Carlos si a reginei Sofia, Inaki Urdangarin, in varsta de 44 de ani, este suspectat ca a deturnat fonduri publice.

In fata magistratilor, Inaki Urdangarin a avut grija sa o excluda din acest caz pe sotia sa, coproprietara la una dintre firmele cercetate in dosar. Fiica cea mica a regelui nu este cercetata oficial.