Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro. "Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat George Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.

Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat, potrivit Mediafax.

"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii. A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a distruge Uniunea Europeana. Numai statele creditor pot preveni acest deznodamant, dar nu par sa aiba vreo intentie in acest sens", a afirmat George Soros.

Miliardarul considera ca Germania joaca "un rol hegemonic" pe care nu si l-a dorit, Berlinul nefiind dispus sa accepte "responsabilitatile si riscurile" asociate acestui statut.

Drept consecinta, Germania este demonizata in unele tari si in acelasi timp se simte acuzata pe nedrept, a continuat Soros. In final, Germania trebuie sa preia initiativa si sa remedieze situatia, crede Soros, care a sustinut anterior ideea finantarii in comun a statelor din zona euro, printr-o forma de obligatiuni comune.