Angela Merkel, femeia care poarta destinul monedei euro, promite sa mentina presiunea asupra Greciei
Germania va mentine presiunea asupra Greciei pentru implementaea reformelor convenite in acordurile de ajutor financiar extern. Este anuntul facut de cancelarul german Angela Merkel, dupa ce formatiunea sa a castigat o victorie istorica in alegerile legislative desfasurate duminica.
"Nu trebuie sa renuntam sa exercitam presiuni asupra Greciei pentru derularea reformelor convenite", a afimat Angel Merkel, dupa ce Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si CSU (partid bavarez infratit cu CDU) au obtinut o victorie covarsitoare in alegeri, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Cancelarul Merkel a insistat ca a spus adevarul in privinta situatiei Greciei si a posibilitatii ca tara sa aiba nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar extern.
"Nu este o chestiune noua si a fost abordata repetat in timpul campaniei electorale", adaugand ca ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, a ridicat problema in fata unei comisii parlamentare in noiembrie anul trecut.
Angela Merkel a obtinut un sprijin coplesitor din partea populatiei si ar putea inregista cel mai bun scor electoral de la victoria lui Helmut Kohl in primele alegeri de dupa reunificarea din 1990.
Angela Merkel a insistat in ultimele luni pe adoptarea de reforme in tarile din zona euro, care au primit ajutor financiar extern, sustinand ca este singura cale pentru a creste competitivitatea economica a Europei.
Somajul din Germania a scazut de la 12,1% in 2005, cel mai ridicat nivel de dupa Al Doilea Razboi Mondial, la 6,8% in prezent, ca urmare a restructurarii pietei muncii, a spus cancelarul.
Germania, din postura de cea mai mare economie a zonei euro, are cea mai mare contributie la pachetele de ajutor financiar, acodate in timpul crizei unor tari din zona euro care au intampinat probleme sa se imprumute de pe piata financiara la dobanzi sustenabile. Ajutoarele primite de tari precum Grecia, Portugalia sau Irlanda au fost insa conditionate de politici de austeritate.
Grecia, care a primit si cele mai mari pachete financiare, totalizand 240 de miliarde de euro, a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate si reforme.