Singura tara din UE care nu a cunoscut recesiunea viseaza la grupul select al Europei. Vrea sa stea alaturi de Germania si Franta la masa tratativelor
Cand primul val al crizei economice globale a lovit Polonia, in urma cu 3 ani, afacerea cu lenjerie a Edytei Skutnicka s-a prabusit, in conditiile in care clientii si-au anulat comenzile. Afacerea a fost inchisa pentru 3 luni de zile, scrie Financial Times.
Confruntandu-se cu pierderea companiei pe care o crease in urma cu 16 ani, doamna Skutnicka a creat un nou produs.
“In cele trei luni am creat o noua linie de lenjerie erotica”, spune femeia de afaceri. Noua colectie, “Sexy Line” s-a vandut foarte bine, iar compania cu 56 de angajati a supravietuit.
Acum, sub amenintarea unui nou val al crizei, care se manifesta in special in vestul Europei, unde merge 90% din productia companiei, vine cu o noua idee, care spera sa o tina departe de efectele crizei – lenjeria pentru femei plinute.
Astfel de antreprenori se regasesc peste tot in tara, iar sansele ca afacerile acestora sa supravietuiasca sunt mari, in conditiile in care Polonia va incerca sa fenteze recesiunea si de data aceasta, asa cum a facut in urma cu trei ani.
Acest lucru se poate traduce si prin incercarea Poloniei de a juca un rol politic mai important in Uniunea Europeana, unde Varsovia vrea sa ajunga cel putin la acelasi nivel cu Spania, ca importanta decizionala.
De aceea, 2012 va fi un an crucial pentru indeplinirea acestui deziderat, mai ales ca premierul Donald Tusk a fost foarte sincer cand a vorbit despre o implicare mai mare a Poloniei in politicile UE.
“In ultimele luni am auzit tot mai des ideea ca UE ar trebui sa se intoarca la miezul ei, ceea ce s-ar traduce astazi prin statele care fac parte din zona euro. Din punctul nostru de vedere, este foarte important ca Polonia, doar pentru ca este in afara zonei euro si inca nu a ajuns la nivelul de dezvoltare al celor mai bugate tari din regiune, sa nu fie tratata ca o tara de mana a doua sau a treia”, a spus recent Donald Tusk, adresandu-se parlamentului de la Varsovia.
Pentru Germania, Polonia este un partener mai important decat Rusia. Fabricile poloneze sunt bine integrate in lantul european al schimburilor comerciale. Asta creeaza o oarecare ingrijorare, in cazul in care Germania sta pe loc, dar combinatia dintre exporturile puternice si o piata interna foarte bine pusa la punct ofera un avantaj Poloniei, comparativ cu celelalte state din estul Europei.
“Am reusit sa punem pe picioare o clasa antreprenoriala viguroasa si destul de flexibila. Aproape jumatate dintre exporturile noastre nu au la baza multinationale germane, ca Volkswagen sau Siemens, cu puncte de lucru in Polonia, ci mici companii poloneze care ofera bunuri de consum si investitii”, a declarat guvernatorul bancii centrale de la Varsovia, Marek Belka.
Ambitia Varsoviei este sa devina vecinul indispensabil din est al Berlinului, in acelasi fel cum este Franta in vest. Guvernul lui Donald Tusk a abandonat ambitia predecesorilor sai conservatori de a transforma Polonia intr-o oglinda a Marii Britanii.
Cat despre Germania, aceasta este un suporter puternic al asa numitului "Triunghi Weimar", care implica Polonia in dezbaterea tripartita cu Berlinul si Parisul. Atat datorita intinderii, cat si a asezarii strategie in Europa, Polonia a fost intotdeauna vazuta de catre Germania ca fiind cea mai importanta tara din blocul de zece state care s-au alaturat UE in 2004.
Si desi zona euro trece printr-o criza fara precedent, Berlinul a asigurat Varsovia ca Polonia nu va fi tratata ca un “outsider” doar pentru ca nu face parte din uniunea monetara. Pe de alta parte, prima tara la care Angela Merkel se gandeste sa intre in zona euro, atunci cand grupul se va extinde, este Polonia.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: