Irlanda cere mai putine restrictii pentru reducerea datoriilor. Populatia, intrebata despre noile masuri de austeritate
Irlanda ar trebui sa obtina o reducere "semnificativa" a poverii datoriilor pentru ca populatia sa aprobe prin referendum noile masuri de austeritate fiscala convenite de liderii europeni, a declarat duminica un secretar de stat din Ministerul de Finante de la Dublin.
"Ideea ca am putea avea un referendum fara un acord pentru o rearanjare substantiala a datoriei pur si simplu nu sta in picioare. Ar trebui sa avem un acord asupra datoriilor inainte de a prezenta o astfel de intrebare populatiei, iar aceasta situatie incepe sa fie inteleasa la nivel european si ne pune intr-o pozitie mai puternica", a declarat secretarul de stat Brian Hayes, intr-un interviu pentru publicatia The Sunday Business Post, citata de Reuters.
Hayes nu a putut fi contactat imediat pentru a confirma comentariile.
Irlanda a anuntat oficial ca va astepta pana la definitivarea textului final al planului fiscal european, probabil la inceputul anului urmator, inainte de a decide daca va organiza un referendum pentru ratificarea acordului.
Potrivit UE, acordul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de noua tari din zona euro, ceea ce inseamna ca uniunea monetara nu va fi nevoita sa astepte ratificarea de catre Irlanda.
Totusi, un vot negativ al Irlandei ar crea probleme atat la Dublin, cat si la Bruxelles, prin intarirea ideii unei Europe cu doua viteze si ridicand semne de intrebare in legatura cu angajamentul Irlandei fata de euro.
Chiar si inainte de ideea referendumului, oficialii irlandezi au incercat sa convinga creditorii de la UE, FMI si Banca Centrala Europeana sa reduca povara datoriilor tarii prin diminuarea costurilor salvarii bancilor locale de catre stat.
Irlanda ar vrea sa foloseasca schimbarile aduse fondului de urgenta al zonei euro pentru a-si refinanta costurile salvarii sectorului bancar in timpul crizei financiare.
Doar dobanda pentru sustinerea Anglo Irish Bank si Irish Nationwide Building Society se ridica la 17 miliarde de euro. Extinderea perioadei de plata a sumei de 30 de miliarde de euro folosita pentru ajutarea celor doua banci ar ajuta Irlanda, a spus Hayes.
Tarile din zona euro si statele din afara blocului monetar, cu exceptia Marii Britanii, au convenit, saptamana trecuta, sa incheia pana in martie un tratat interguvernamental c
are vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE. Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european. Mai multe tari au acceptat acordul convenit la Bruxelles, insa cu rezerva consultarii parlamentelor nationale.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: