NextEra a terminat şedinţa bursieră de miercuri la o capitalizare de piaţă de 145 de miliarde de dolari, devansând ExxonMobil care avea o capitalizare de piaţă de 142 de miliarde de dolari, o nouă dovadă a decăderii fostului gigant petrolier care recent a fost exclus din indicele bursier Dow Jones.

Comparativ, în 2007, capitalizarea de piaţă a Exxon era de 525 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât în prezent, potrivit Agerpres.

Această evoluţie reflectă o tranziţie a energiei mondiale de la combustibili fosili spre energiile curate. NextEra a devenit cea mai valoroasă companie de utilităţi din lume graţie faptului că a mizat pe regenerabile, în special energie eoliană. În schimb, Exxon se îndreaptă în direcţia opusă pe măsură ce vehiculele electrice devin din ce în ce mai răspândite iar combaterea încălzirii globale devine o urgenţă.

Înfiinţată în 1925 în Florida, NextEra avea la finele anului trecut capacităţi de aproximativ 18 Gigavaţi de energie eoliană şi fotovoltaică, suficient pentru a furniza energie pentru 13,5 milioane de locuinţe. Acţiunile sale au crescut cu peste 20% în acest an, în timp ce acţiunile Exxon au pierdut peste 50% pe măsură de pandemia a redus semnificativ cererea mondială pentru combustibili.

În 2019, NextEra a raportat un profit de 3,8 miliarde de dolari şi o cifră de afaceri de 19 miliarde de dolari. În aceiaşi perioadă, ExxonMobil a generat un profit de 14,3 miliarde de dolari la o cifră de afaceri de 265 miliarde de dolari. Însă între 2017 şi 2019, ExxonMobil a investit 80 miliarde de dolari, inclusiv o treime din investiţiile totale făcute în industria de şist, pentru a-şi majora producţia de petrol cu un milion de barili pe zi până în 2024.

În contrast, NextEra a beneficiat de preţurile reglementate la electricitate. Aproximativ două treimi din veniturile companiei sunt legate de aprovizionarea cu electricitate. Investitorii susţin strategia NextEra, în condiţiile în care energia regenerabilă devine din ce în ce mai atractivă.

Cel puţin zece state americane au politici care promovează energiile regenerabile iar candidatul democrat la alegerile prezidenţiale Joe Biden a propus ca sistemul electric din SUA să devină unul verde în decurs de 15 ani. "Nu mai este o investiţie de nişă. Este o industrie importantă", subliniază Kit Konolige, analist la Bloomberg Intelligence.