Potrivit surselor, ExxonMobil vrea să demareze imediat procesul de vânzare a activelor din Marea Britanie. Ulterior va scoate la vânzare şi operaţiunile sale din domeniul petrolului şi gazelor naturale din Germania.

Vânzarea tuturor acestor operaţiuni ar putea aduce ExxonMobil o sumă de peste două miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Potrivit datelor publicate pe pagina sa de Internet, ExxonMobil este responsabil pentru aproximativ 5% din producţia de petrol şi gaze a Marii Britanii furnizând, în medie, 80.000 de barili de petrol şi aproximativ 12 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. De asemenea, în 2018 activele Exxon din Germania au produs aproximativ 45.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Un reprezentant al Exxon a spus că grupul nu face comentarii cu privire la tranzacţii dar că îşi revizuieşte în mod continuu activele în funcţie de contribuţia lor la atingerea obiectivelor financiare.

La începutul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători. Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, "intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare", a spus Spitler.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.