Cand Medvedev ia masa cu Kim Jong Il. Culisele intalnirii dintre presedintele Rusiei si cel al Coreei de Nord
Prima vizita a unui oficial coreean in Rusia, in ultimii 10 ani, a vizat discutiile privind o conducta ce poate transporta gaz din Siberia in Coreea de Sud si de Nord, scrie The Economist. Insa implicatiile sunt mult mai mari, Coreea de Nord are nevoie de sprijinul financiar al Rusiei, dar trebuie sa faca anumite compromisuri.
Vizita oficialului coreean a inceput in Siberia, unde a ajuns cu trenul, liderul fiind cunoscut pentru teama sa de a zbura cu avionul. Aici, el a luat masa cu presedintele Dmitri Medvedev, care l-a tratat cu specialitati locale, precum somon. Dincolo de aspectul formal si obisnuit al unei vizite la nivel inalt, intalnirea a vizat un aspect mult mai profund. La propriu. Rusii vor sa lege Siberia de Sudul Coreei printr-o conducta de gaze, care va traversa si Coreea de Nord. In plus, au in plan construirea unei cai ferate care va lega cele trei tari.
Coreea de Nord are nevoie de bani, asa ca este interesata de o asemenea investitie. Dar acest interes este simulat, avantajele unei aliante cu Rusia fiind mult mai mari si vizand mai multe aspecte. Nu trebuie sa uitam faptul ca Rusia este un furnizor important de grau, de exemplu, iar Coreea are nevoie de ajutor alimentar, dupa ce productia agricola este modesta fiind afectata de inuntatii.
Momentul oportun
Vizita lui Kim vine intr-un moment tensionat intre cele doua tari, conflict in care a intervenit si China. Astfel, autoritatile de la Beijing fac presiuni asupra Coreei de Sud pentru a slabi presiunea exercitata asupra partii de nord, in timp ce autoritatea Chinei asupra Coreei de Nord creste. In acelasi timp, populatia din Coreea de Nord respinge ambele influente. Asa ca vizita lui Kim poate fi un semnal ca autoritatile din Coreea de Nord cauta o alianta cu Rusia. Iar implicatiile politice ale unei tevi care leaga Siberia de Coreea de Sud prin Coreea de Nord sunt foarte mari. Atat de mari incat planul risca sa-si piarda din credibilitate.
Pe de alta parte , Rusia face presiuni asupra regiunii de Nord pentru a reincepe discutiile privind suspendarea programului nuclear.
In acelasi timp, Coreea de Nord s-a oferit chiar sa renunte la programul de testare, daca si Coreea de Sud, China, Japonia si SUA vor face acelasi lucru. Aceste tari, alaturi de Rusia, sunt insarcinate sa negocieze denuclearizarea Coreei de Nord. Iar analistii citati de AFP spun ca deplasarea liderului coreean in Rusia arata tocmai faptul ca acesta este dispus sa discute aspectul.
In acelasi timp, intr-o baza militara, dintr-o zona neutra dintre cele doua tari, a fost construita o platforma feroviara. Insa niciun tren nu a ajuns aici pana acum. Iar aceasta este un bun exemplu despre falsele asteptari si faptul ca nici proiectul unei tevi intre Rusia si cele doua state in conflict nu are sanse sa se materializeze.
Citeste si
Zbori des cu avionul? Care sunt cele mai sigure 10 companii de transport aerian