Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, sunt prezente si in Romania. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca.

Piraeus Bank a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a rascumpara actiuni preferentiale in valoare de 750 milioane euro si pentru a-si majora capitalul, astfel incat sa treaca de testele de stres derulate in sectorul bancar european.

Marile institutii de credit elene trebuie sa se recapitalizeze, dupa teste derulate de fondul BlackRock la cererea Bancii Greciei.

"Bancile sunt mult mai stabile. Cred ca unele dintre bancile elene vor sfarsi prin a fi printre cel mai bine capitalizate din Europa, dupa atragerea de capital. Am trecut de ce era mai greu", a spus Thomopoulos.

Seful Piraeus a adaugat ca exista cerere din partea investitorilor pentru instrumente financiare din Grecia.

"Sunt multe aspecte pozitive. Sunt convins ca va exista un sprijin puternic pentru initiativele de atragere de capital derulate de bancile elene, precum si pentru emisiunile noastre de obligatiuni din urmatoarele saptamani", a declarat Thomopoulos.

De asemenea, situatia creditelor neperformante pare sa se stabilizeze.

"Se pare ca totul indica o incheiere a acestei situatii. Este o evolutie la nivelul industriei, pentru toate bancile, ceea ce vorbeste despre imbunatatirea situatiei generale in Grecia", a spus el.

Banca Greciei a anuntat joi ca bancile elene au nevoie in total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro in cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank.

National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, iar Piraeus Bank, aflata pe locul al doilea, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro, potrivit raportului Bancii Greciei.

Eurobank Ergasias, a treia mare banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, in timp ce Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.