Dobanzile la care se imprumuta Grecia au scazut sub 7%, pentru prima data in ultimii 4 ani. Investitorii au din nou incredere in tarile de la periferia zonei euro
Grecia
Randamentul obligatiunilor Greciei pe termen de 10 ani a scazut sub nivelul de 7% pentru prima oara in ultimii patru ani, datorita semnelor ca Europa lasa in urma criza datoriilor, care sporesc cererea pentru activele financiare din regiune, transmite Bloomberg.
Scaderea randamentelor obligatiunilor elene marcheaza un moment de cotitura pentru Grecia, salvata de la faliment de statele europene, dupa ce createrea costurilor de finantare a declanaat criza datoriilor in zona euro.
Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a scazut cu 0,1 puncte procentuale, la 6,92%, dar in timpul tranzactiilor a atins 6,76%, cel mai redus nivel dupa luna mai 2010. In aceasta saptamana, randamentul a coborat cu 0,7 puncte procentuale.
Criza datoriilor din Europa a izbucnit in 2009 dupa ce guvernul socialist al Greciei, proaspat ales, a dezvaluit ca deficitul bugetar este de doua ori mai mare decat anuntase administratia precedenta.
Vanzarile investitorilor de obligatiuni ale tarilor periferice ale zonei euro, de la Irlanda la Italia, s-au accelerat, provocand createrea costurilor de finantare ai riscul destramarii uniunii monetare.
Lipsa de incredere in obligatiunile celor mai indatorate tari europene a facut ca spread-ul obligatiunilor Italiei pe termen de 10 ani fata de cele germane, de referinta, sa atinga 5,75% in noiermbrie 2011. In prezent, acest spread, care reprezinta diferenta intre cele doua randamente, este de numai 1,88%.
"Cand investitorii se uita la zona euro nu mai sunt ingrijorati", a spus Elwin De Groot, analist la Rabobank in Utrecht, Olanda.
Randamentul obligatiunilor Germaniei cu maturitate de 10 ani a urcat vineri cu 0,05 puncte procentuale, la 1,61%, iar in cazul celor italiene cu 0,03 puncte, la 3,49%. Createrea a fost determinata de nivelul peste aateptarile analiatilor al inflatiei din zona euro, in februarie, de 0,8%.
Indicele bursier elen ASE a crescut vineri cu 1%, iar de la inceputul acestui an cu 12%.
Grecia a primit doua programe de sprijin financiar, in valoare de 240 de miliarde de euro, din partea UE ai FMI, iar pentru acest an nivelul datoriei publice este estimat de Comisia Eureopeana la 177% din PIB.
Pe acelasi subiect: