Estimarea, bazata pe datele furnizate de Banca Greciei celor patru institutii financiare in urma testelor, trebuie sa fie aprobata de troica creditorilor Greciei, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI.

Banca centrala elena a efectuat a doua verificate a soliditatii principalelor banci din tara, pentru a evalua daca recapitalizarea de 28 de miliarde de euro efectuata vara trecuta le-a facut capabile sa absoarba viitoarele socuri, in conditiile in care creditele neperformante continua sa creasca.

"Fiecare banca a fost informata despre necesarul de capital, calculat in baza testului de stres, dar este nevoie de confirmarea finala din partea troicii", a declarat pentru Reuters unul din bancheri, precizand ca necesarul total este de circa 5 miliarde de euro.

Prelungirea discutiilor dintre autoritatile elene cu reprezentantii troicii a intarziat rezultatul testelor, asteptat la inceputul lunii trecute.

Banca Greciei nu a anuntat rezultatele intrucat troica nu a clarificat daca necesarul de capital trebuie calculat potrivit unui scenariu de baza sau a unuia advers, care ia in considerare inca doi ani de recesiune. Totodata, nu se stie daca raportul Tier 1, intre capital si activele ponderate in functie de risc, care reflecta soliditatea financiara, poate fi redus de la 9% la 8%.

Reprezentantii Bancii Greciei au refuzat sa comenteze, precizand doar ca rezultatele testelor de stres vor fi publicate in curand.

National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank sunt prezente pe piata din Romania.