"Nu am fost informat despre vreo reactie. Toate aprobarile necesare au fost acordate de institutiile abilitate din Grecia si strainatate", a afirmat Tourkolias, ca raspuns la intrebari despre posibila opozitie a UE, FMI si Bancii Centrale Europene, scrie cotidianul elen Kathimerini. 

Seful NBG a adaugat ca atat el cat si consiliul director al bancii actioneaza confom reglementarilor pentru derularea recapitalizarii si fuziunii celor doua banci. 

Creditorii internationali au afirmat ca banca rezultata in urma fuziunii ar fi prea mare, situatie care ar putea crea probleme la gasirea unui investitor strain dupa incheirea unei perioade de cinci ani sub controlul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. 

Surse de la National Bank au afirmat ca ingrijorarile troicii nu sunt justificate, intrucat economiile de costuri obtinute din fuziune vor atat de mari incat sustin logica acestui efort. Bancile estimeaza reduceri de costuri de 600 de milioane de euro pe an in urma fuziunii. 

"Pe termen lung, beneficiile acestor sinergii sunt estimate la circa 3-4 miliarde de euro", a afirmat o sursa de la National Bank, citand interesul recent al firmei canadiene Fairfax Financial Holdings pentru recapitalizarea bancii.  Oferta nu a fost descurajata de dimensiunile noii banci, a spus sursa. Din contra, perspectiva unei institutii de credit cu operatiuni de amploare a reprezentat un motiv al interesului investitorilor privati. 

Potrivit unor surse, troica vrea ca cele doua banci sa fie recapitalizate separat si sa ramana entitati separate. Reprezentantii creditorilor internationali sunt ingrijorati ca noua banca ar avea active de 170 miliarde de euro, apropiate de PIB-ul Greciei, de 190 miliarde de euro. In consecinta, banca nou creata ar reprezenta un risc, in caz de probleme. 

Daca NBG si EFG ar fi recapitalizate separat, ar fi mai usor sa fie vandute in viitor, sustine troica, iar pretul total ar fi mai mare decat daca ar fi vandute impreuna.  Guvernul elen si conducerea NBG care detine deja controlul asupra EFG printr-un schimb recent de actiuni nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere. 

Acordul de fuziune a fost anuntat in octombrie anul trecut si a fost aprobat de toate autoritatile de reglementare din Grecia si Uniunea Europeana. Oferta publica a fost aprobata de actionarii EFG Eurobank, iar NBG detine in prezent 85% din actiunile acesteia.

NBG a emis 300 de milioane de noi actiuni care sunt tranzactionate la bursa din Atena din 27 februarie. 

Consiliul Concurentei a avizat in luna februarie fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu EFG Eurobank.  Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO – II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).  NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).