"Liderii UE au cerut Comisiei Europene (CE) un plan de actiune concret pana in iunie", a anuntat Van Rompuy la finalul unui summit european, subliniind ca este necesara o "accelerare in vederea reducerii dependentei, in special fata de Rusia", noteaza Mediafax.
 
Van Rompuy a spus ca aceasta problema este "deosebit de pertinenta in contextul actual", subliniind ca, in cazul in care UE nu actioneaza, dependenta sa fata de straini va atinge un nivel de 80% pana in 2035, in privinta consumului de gaze naturale si de petrol. "Europa este necesar sa accelereze ritmul, cu scopul de a reduce aceasta dependenta", a insistat el.
 
Importurile de gaze rusesti reprezinta 27% din consum la nivelul UE. "Dupa 64 de ani de la crearea Comunitatii Carbunelui si Otelului este necesar sa evoluam catre o Uniune a Energiei", a subliniat Van Rompuy.
 
El a evocat reducerea consumului, diversificarea surselor, dezvoltarea energiei de tip regenerabil si "interconexiuni" mai bune in Europa, reclamate in special de catre Spania si Portugalia.
 
Presedintele Consiliului European a evocat, de asemenea, achizitii de gaze de sist americane. Presedintele francez François Hollande a confirmat ca "un plan complet in vederea reducerii dependentei energetice a Europei va fi prezentat in iunie".