Shell a renuntat la negocierile cu Ucraina si ExxonMobil pentru exploatarea de gaze in Marea Neagra
Shell. Sursa foto: Mediafax
Grupul anglo-olandez Shell a anuntat, miercuri, ca in luna ianuarie s-a retras din negocierile cu autoritatile ucrainene si grupul american ExxonMobil privind exploatarea gazelor naturale in nord-vestul Marii Neagre, relateaza AFP.
In septembrie anul trecut, presedintia de la Kiev anunta un acord preliminar de partajare a productiei intre Shell, Exxon Mobil, operatorul ucrainean Nadra Ukraini si grupul roman Petrom, in sectorul Skifski din Marea Neagra, cu obiectivul de a produce 8-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, informeaza Mediafax.
Proiectul implica investitii de 735 milioane de dolari. Zacamantul Skifska este localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.
Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Ianukovici, anunta in septembrie anul trecut presedintia ucraineana.
"In ianuarie 2014, Shell a pus capat negocierilor legate de sectorul Skifski din Marea Neagra", a anuntat grupul anglo-olandez intr-un comunicat.
Shell spera ca acordul sa fie semnat in 2012 sau 2013, dar nu a fost posibil, iar grupul a decis din acest motiv sa isi orienteze eforturile si capitalul catre alte proiecte, se arata in comunicat.
Pana la decizia din noiembrie anul trecut a fostului presedinte Viktor Ianukovici de a se apropia de Moscova in detrimentul Uniunii Europene, autoritatile de la Kiev au incercat sa reduca dependenta tarii de gazele rusesti, prin mai multe proiecte, in special in domeniul gazelor de sist si cel al Shell si ExxonMobil din Marea Neagra.
Importurile de gaze natural din Rusia asigura mai mult de jumatate din consumul intern din Ucraina.
Statul ucrainean produce in prezent gaze in largul Crimeei, dar una dintre primele decizii ale autoritatilor pro-ruse din peninsula, dupa referendumul de duminica, a fost "nationalizarea" companiei ucrainene de stat Ciornomornaftogaz, care exploateaza zacaminte in regiune si care ar putea fi cumparata potrivit mai multor surse de Gazprom.
Shell a precizat ca decizia nu se refera la participarea grupului la alte proiecte din Ucraina, in special la un proiect din estul tarii, unde se urmareste exploatarea gazelor de sist.
Exxon a cumparat drepturile pentru blocul Skifska din largul coastelor Ucrainei dupa descoperirea din 2012 de la zacamantul Domino, din apele teritoriale romanesti.
OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat in 2012 o descoperire semnificativa de gaze in Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Andrew Swiger, senior vice president la Exxon Mobil, a afirmat la inceputul acestei luni, intr-o prezentare pentru investitori, ca grupul este in continuare interesat sa obtina licente pentru proiecte de explorare in sectorul ucrainean al Marii Negre.
Directorul general al Exxon, Rex Tillerson, a declarat la randul sau ca grupul nu este de partea nimanui in ceea ce priveste disputa din Ucraina.
Pe acelasi subiect: