Atuul Rusiei in fata sanctiunilor UE, dupa ce Crimeea a adoptat rubla ca moneda oficiala: exporturi anuale de petrol si gaze de 160 mld. dolari
Crimeea
UPDATE Rubla este de acum moneda oficiala a republicii separatiste Crimeea, a anuntat luni Parlamentul local, la o zi de la referendumul privind alipirea sa la Rusia, relateaza AFP.
Hrivna, moneda ucraineana folosita pana in prezent, va fi acceptata in paralel pana la 1 ianuarie 2016, a precizat Parlamentul pe site-ul sau de Internet, relateaza Mediafax.
Statele Unite si Europa au inceput sa impuna sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei, dar exporturile anuale de petrol si gaze in valoare de 160 miliarde de dolari in aceste regiuni ar putea fi cea mai eficienta arma a lui Vladimir Putin pentru limitarea masurilor punitive, scrie Bloomberg.
SUA si aliatii europeni au putine mijloace pentru a-l opri pe Putin, chiar daca au avertizat Rusia sa nu anexeze Crimeea dupa referendumul de duminica.
Uniunea Europeana a impus luni interdictii de calatorie si inghetari de active pentru 21 de persoane, iar presedintele Barack Obama a emis un ordin prin care vor fi sanctionati sapte rusi.
Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, a exportat in 2012 petrol, gaze si carburanti in valoare de 160 de miliarde de dolari, in SUA si Europa.
Sanctionarea exporturilor rusesti ar priva guvernul de la Moscova de valuta, dar pretul pentru consumatorii europeni ar fi prea mare, iar planurile lui Putin ar putea sa nu fie oprite, a declarat Jeff Sahadeo, director la Institute of European, Russian and Eurasian Studies, la Carleton University.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat saptamana trecuta ca Germania este pregatita sa suporte costul economic care ar insoti sanctionarea Rusiei.
"Daca Rusia va continua sa se amestece in Ucraina, suntem pregatiti sa impunem noi sanctiuni", a declarat luni Obama, intr-o conferinta de presa.
Analisti ai Goldman Sachs Group, Bank of America si Morgan Stanley considera ca Europa nu va sustine sanctiuni care ar limita exporturile de petrol si gaze ale Rusiei. Membrii europeni ai Agentiei Internationale pentru Energie au importat din Rusia 32% din necesarul de petrol si gaze, in 2012.
Anul trecut, UE, Turcia, Norvegia, Elvetia si tarile balcanice au cumparat din Rusia 30% din necesarul de gaze, majoritatea prin conductele care tranziteaza Ucraina, potrivit datelor Departamentului Energiei al SUA.
Marc Lanthemann, analist la institutul de cercetari geopolitice Stratfor din Austin, Texas, considera ca nu se pune problema ca Europa sa nu mai cumpere petrol si gaze din Rusia.
Europa ar risca sa repete incercarea esuata, de acum sase ani, de penalizare a Kremlinului pentru razboiul din Georgia, cand nu a putut sa impuna sanctiuni, recunoscand dependenta de energia ruseasca.
Rubla, grivna si alte monede regionale s-au depreciat din cauza escaladarii conflictului ruso-ucrainean, dar piata petrolului nu reactioneaza la posibilitatea ca livrarile sa fie afectate de petrol.
Petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, este tranzactionat luni la circa 107 dolari pe baril, in scadere fata de date de 3 martie, cand Parlamentul rus a aprobat folosirea fortei militare in Ucraina.
Crimeea, care a facut parte din Rusia iar apoi din Uniunea Sovietica timp de peste doua secole, inainte de prebusirea URSS in 1991, a votat duminica pentru alipirea la Rusia. Referendumul a fost organizat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost demis si s-a refugiat in Rusia.
"Partenerii nostri inteleg ca sanctiunile sunt un instrument contraproductiv", a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu secretarul de Stat american John Kerry.
Sanctiunile energetice ar putea afecta clientii Rusiei cel putin la fel de mult ca pe Rusia insasi, a aratat Judith Dwarkin, economist sef la ITG Investment Research in Calgarty. Ea a explicat ca este o dubla legatura. Piata europeana este foarte importanta pentru Rusia, iar Rusia este foarte importanta pentru piata europeana.
In 2012, exporturile rusesti de petrol si gaze in UE au fost de 156,5 miliarde de dolari, suma de 38 de ori mai mare decat a cheltuit SUA pe hidrocarburi din Rusia, potrivit Trade Map, statistica realizata de International Trade Centre cu sprijinul World Trade Organization si ONU.