Seful Comisiei Europene: UE are o capacitate limitata sa sustina Ucraina. Cati bani ii trebuie Kievului pentru a evita falimentul
Jean-Claude Juncker, presedintele ales al Comisiei Europene. Foto: AFP/Mediafax
FMI a estimat ca Ucraina are nevoie de finantare suplimentara de 15 miliarde de dolari pentru a rezista crizei economice, dar Uniunea Europeana are o capacitate limitata de ajutor, fiind necesar sa contribuie si statele membre, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor. Evaluarea deficitului financiar al Ucrainei a fost finalizata de FMI. Ucraina va avea nevoie de 15 miliarde de dolari pe langa ce a fost planificat deja", a afirmat Juncker in Parlamentul de la Strasbourg, citat de Reuters.
O delegatie a FMI a efectuat saptamana trecuta o vizita la Kiev pentru a discuta stadiul programului actual de finantare, in valoare de 17 miliarde de dolari. Presa a relatat ca institutia financiara a identificat un necesar suplimentar de 15 miliarde de dolari, dar este pentru prima oara cand suma este confirmata de un oficial european.
Juncker a spus ca se asteapta ca Ucraina sa solicite alte doua miliarde de euro (2,5 miliarde dolari) din partea Uniunii Europene, dar a explicat ca guvernele statelor membre trebuie sa se implice intrucat Comisia Europeana nu dispune de fonduri suficiente in buget pentru a face acest lucru.
"UE poate oferi ajutor in limita bugetului sau. Linia de finantare din buget destinata unui astfel de sprijin a fost epuizata. Exista doar o marja limitata de flexibilitate pentru finantare suplimentara, anul viitor", a aratat Juncker.
El a precizat ca daca UE va folosi integral aceasta marja pentru Ucraina, nu va mai ramane nimic pentru acoperirea altor nevoi in urmatorii doi ani.
"Trebuie sa fim capabili sa onoram solicitarea Ucrainei pentru 2 miliarde de euro, dar Comnisia nu poate face acest lucru. Statele membre trebuie sa contribuie, pentru ca UE nu o poate face", a spus Juncker.
Seful CE a aratat ca UE a acordat Ucrainei in ultimele doua luni imprumuturi pe termen lung de 760 de milioane de euro, pe langa alte 600 de milioane de euro acordate in vara.
In cadrul programelor de ajutor financiar existente, UE mai poate acorda 250 de milioane de euro, la inceputul anului 2015, daca vor fi indeplinite conditiile.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a solicitat UE, in timpul unei vizite la Bruxelles din aceasta saptamana, ajutor financiar de urgenta. El a spus ca Ucraina risca sa intre in incapacitate de plata daca donatorii internationali nu vor veni cu noi fonduri.
Pe acelasi subiect: