"Eroarea fundamentala vine din politica UE in favoarea unui tratat de asociere" pe care Bruxelles-ul voia sa-l semneze cu Ucraina, afirma Schröder, un vechi prieten al presedintelui rus Vladimir Putin, intr-un interviu publicat in editia de duminica a ziarului Welt am Sonntag, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"UE a ignorat faptul ca Ucraina este o tara profund divizata in prezent. Dintotdeauna oamenii din sudul si din estul tarii sunt mai degraba orientati catre Rusia, iar cei din vest mai degraba catre UE", afirma el. 

"Am fi putut sa vorbim despre un tratat de asociere, dar ar fi trebuit sa o facem cu Rusia, in acelasi timp. Eroarea de pornire a fost sa se spuna ca va fi ori un tratat de asociere cu UE ori o uniune vamala cu Rusia", a continuat el. 

Dand asigurari ca "erori au fost comise de toate partile", Schröder nu condamna anexarea Crimeei de catre Rusia, in urma unui referendum considerat ilegal de catre comunitatea internationala. 

"Alipirea Crimeei este contestata pe planul dreptului international, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum ca vrea sa fie o regiune ruseasca. Iar acest lucru a fost pus in practica", a subliniat el. 

Schröder a relativizat totodata influenta Moscovei asupra separatistilor prorusi ucraineni. 

"Ideea ca ar fi de ajuns ca presedintele rus sau seful Guvernului ori oricine altcineva sa spuna «basta», pentru ca totul sa reintre in ordine, nu este, cu siguranta, realista", a comentat el. 

In acest interviu, Schröder a revenit si asupra petrecerii organizate cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, la Sankt Petersburg, la care a participat si presedintele rus si pentru care a fost criticat dur in Germania.  Imbratisarea calduroasa dintre cei doi, la sosirea presedintelui rus, a fost deosebit de comentata in Germania. 

"De cand il cunosc pe Vladimir Putin, de peste 14 ani, ne salutam asa. Nu voi schimba acest lucru, nici macar in perioade dificile", a replicat fostul cancelar. 

Schröder a respins astfel criticile formulate de cei care il considera o parte implicata, deoarece prezideaza grupul actionarilor North Stream. Acest grup, fondat in vederea construirii unui gazoduct de transport pentru gaze naturale rusesti catre Europa, via marea Baltica, deci evitand Ucraina, este detinut in proportie de 51% de catre Gazprom, un grup controlat de catre statul rus. 

"North Stream este o intreprindere europeana cu sediul in Elvetia" si care are intre actionari grupurile germane Eon si BASF, dar si Gaz de France, a spus Schröder.