Schimbari la varful clasamentului. Cine iese din Top 3 cei mai bogati oameni ai lumii
Mexicanul Carlos Slim Helu s-a mentinut pe prima pozitie in topul Forbes al miliardarilor pentru anul 2013, cu o avere estimata la 73 miliarde de dolari, in timp ce Warren Buffett nu s-a incadrat in top 3 pentru prima data din 2000.
Carlos Slim controleaza grupul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicatii din America Centrala si de Sud. Miliardarul mexican si-a extins recent imperiul in Europa, prin achizitia unor companii telecom din Olanda si Austria, investitii care nu au dat roade pana in prezent.
Pe pozitia a doua se mentine cofondatorul Microsoft Bill Gates, cu o avere de 67 miliarde de dolari.
Locul al treilea, cu o avere de 57 miliarde de dolari, este ocupat de spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, din care face parte si retailerul de imbracaminte Zara.
Miliardarul american Warren Buffett se gaseste pe locul 4, cu o avere de 53,5 miliarde de dolari, urmat de fondatorul Oracle Larry Ellison - 43 miliarde de dolari.
Locul al saselea este disputat de fratii Charles si David Koch, cu 34 miliarde de dolari fiecare. Fratii Koch se numara printre cei mai influenti oameni de afaceri din Statele Unite si detin afaceri diversificate, de la industria apararii la productia de bunuri de larg consum.
Pe locul opt se alfa omul de afaceri Li Ka-shing, de origine din Hong Kong, cu o avere de 31 miliarde de dolari. Ka-shing controleaza grupul Hutchinson Whampoa, cu afaceri diversificate, in principal in energie, utilitati si telecomunicatii.
Pozitia a noua este ocupata de Liliane Bettencourt (Franta), principalul actionar al producatorului de cosmetice L'Oreal, cu o avere estimata la 30 miliarde de dolari.
Top 10 este inchis de Bernard Arnault, fondatorul Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) si cel mai influent om de afaceri francez, cu o avere de 29 miliarde de dolari.
Forbes a numarat in acest an 1.426 de miliardari la nivel mondial, cu o avere totala de 5.400 miliarde de dolari, in urcare de la 4.600 miliarde de dolari la inceputul anului trecut. Numarul averilor mai mari de 10 miliarde de dolari a crescut cu 210. Statele Unite conduc topul cu 442 de miliardari, urmate de regiunea Asia-Pacific (386), Europa (366), cele doua continente americane (129), apoi Orientul Mijlociu si Africa (103).